Ελληνικά English Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018
Το Φοινί
Αξιοθέατα
Πηλαβάκειο Μουσείο
Παραδοσιακές Τέχνες
Φοινιώτικα Λουκούμια
Εκκλησίες - Ξωκλήσια
Ταβέρνες - Εστιατόρια
Κέντρο Νεότητας
Σύνδεσμος Αποδήμων
Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού
Επιχειρήσεις
Νέα - Ανακοινώσεις
Ανακοινώσεις
Εκδόσεις
Δημοσιεύματα
Η Φωνή του Φοινιού
Πολυμέσα
ΡΕΤΡΟ
Ο καιρός στο Φοινί
Ευεργέτες - Δωρητές
Επικοινωνία
Phini Village YouTube Channel
Εγγραφή στην Ηλεκτρονική Λίστα
Cyprus Food and Drinks

Η Ανάσταση στο Χωριό... είναι αλλιώςΣτο χωριό οι ετοιμασίες για την Λαμπρή είναι έντονες καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Βδομάδας. Ακόμη και στις μέρες μας οι νοικοκυραίοι φροντίζουν να καθαρίσουν τα σπίτια τους, να ασπρίσουν τους τοίχους και κάθε στενό να είναι πεντακάθαρο. Κάθε γειτονιά, είναι πλημμυρισμένη με κάθε λογής αρώματα αφού όλο το χωριό μοσχομυρίζει από τις φρέσκο-ψημένες «φλαούνες», ψωμιά και αρκατένα από τους ξυλόφουρνους.

 

 

Τη Μεγάλη Παρασκευή, μετά το πέρας της λειτουργίας του μεσημεριού, ψάλλεται από εθελοντές ο Επιτάφιος Θρήνος της Παναγίας. Ένα μικρό απόσπασμα μπορείτε να παρακολουθήσετε στο πιο πάνω βίντεο του Αναγνώστη νεαρού συγχωριανού μας Εφραίμ Χρίστου.

 

 

Η περιφορά του Επιταφίου κατά τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ στο Φοινί, γίνεται μέσα σ’ ένα κατανυκτικό κλίμα, διαμέσου των δρόμων και των πλακόστρωτων στενών της κοινότητας. Σε κάθε σταυροδρόμι οι νοικοκυρές βγαίνουν με καπνιστήρια και μερρέχες, καπνίζοντας και ραίνοντας τον Επιτάφιο, τον ιερέα, τη συνοδεία του και το πλήθος των πιστών, που ακολουθεί την περιφορά του επιταφίου σε όλη τη διαδρομή.

 

 

Για την «ΛΑΜΠΡΑΤΖΙΑ» του Μεγάλου Σαββάτου οι προετοιμασίες αρχίζουν νωρίς την Μεγάλη Βδομάδα. Νέοι Φοινιώτες και παιδιά απόδημων Φοινιωτών, φρόντιζουν να μαζέψουν τα ξύλα, έτσι ώστε η φωτιά να διαρκέσει μέχρι τις πρώτες πρωινές της Κυριακής του Πάσχα.

 

 

Η καμπάνα του Τιμίου Σταυρού Φοινιού σήμανε και φέτος νωρίς το πρωί, στις 03.00 π.μ. ανήμερα του Πάσχα καλώντας όλους τους συγχωριανούς μας, να μεταβούν στην εκκλησία για την θεία λειτουργία της Ανάστασης. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Αναστάσιμης λειτουργίας οι Φοινιώτες, μετέβηκαν στα σπίτια τους, όπου τους περίμενε ένα τραπέζι με «σούπα αυγολέμονο, μαζί με βραστό κρέας και παραδοσιακή φλαούνα» που φρόντισε η κάθε νοικοκυρά να ετοιμάσει από το προηγούμενο βράδυ.

 

Νωρίς το απόγευμα Κυριακή του Πάσχα, οι νέοι του χωριού μαζεύτηκαν και φέτος στην Κεντρική Πλατεία του Φοινιού, για τα παραδοσιακά πασχαλινά παιχνίδια. Νέοι και νέες συγχωριανοί, απόδημοι και φίλοι είχαν την ευκαιρία να παίξουν, να χαρούν, να διασκεδάσουν, παρέα με παραδοσιακούς λουκουμάδες και ν’ ανταλλάξουν ευχές αγάπης.

 

Τα παλαιά έθιμα της Λαμπρής, αναβιώνουν ακόμη και σήμερα, στην κοινότητα Φοινιού χάρη στο έμπρακτο ενδιαφέρον του Κέντρου Νεότητας Φοινιού, του Συνδέσμου Αποδήμων και Φίλων Φοινιού καθώς και της χωρητικής αρχής. Παλαιότερα, τους πασχαλινούς εορτασμούς, σηματοδοτούσαν οι γαϊδουροδρομίες, οι οποίες κάλυπταν απόσταση δύο χιλιομέτρων, κάνοντας το γύρο της κοινότητας με τα χαριτωμένα τετράποδα. Δυστυχώς, στις μέρες μας τα ευγενή τετράποδα έχουν εκλείψει από το Φοινί και η διεξαγωγή γαϊδουροδρομιών δεν είναι πλέον εφικτή.

 

Λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων δεν τα καταφέραμε να καλύψουμε φωτογραφικά τα παραδοσιακά πασχαλινά παιχνίδια στη κοινότητα. Ωστόσο μοιραζόμαστε μαζί σας ένα βίντεο Ρετρό προσφορά του κ. Μενέλαου Γεωργίου από παραδοσιακά πασχαλινά παιχνίδια, που παλαιότερα γίνονταν στο προαύλιο της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Φοινί.

 

 

Κέντρο Νεότητας

Νωρίς το βράδυ της Αγίας Κυριακής οι νέοι του Κέντρου Νεότητας Φοινιού διοργάνωσαν τόμπολα στην πλατεία του χωριού, μπροστά από το οίκημα του ΚΝΦ, όπου μοιράστηκαν χρηματικά έπαθλα.

 

 

Φοινιώτες, απόδημοι και φίλοι του Φοινιού, αντάλλαξαν ευχές στην καθιερωμένη μίνι πανήγυρι στο εξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων για τον καθιερωμένο εορτασμό της Δευτέρας της Λαμπρής. Από την πανήγυρι δεν έλειψαν οι καθιερωμένοι λουκουμάδες, οι μπακλαβάδες και τα γαλακτομπούρεκα, ενώ ο Όμιλος γυναικών φοινιού, διοργάνωσε φιλανθρωπική αγορά με σπιτικά εδέσματα που ετοίμασαν ειδικά για το σκοπό, φοινιώτισες μέλη του ομίλου.

 

Για όλους εσάς που δεν είχατε την ευκαιρία να κάνετε Ανάσταση στο Φονί, παρακολουθήστε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που έχουμε αναρτήσει.

 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

 

Γιάννης ΝεοφύτουΣχετικά


Φωτογραφίες

Δευτέρα της Λαμπρής

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον εορτασμό της Δευτέρας της Λαμπρής στο εξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων Δευτέρα 17/04/2017.

Φωτογραφίες

Χριστός Ανέστη

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την Ανάσταση στο Φοινί, στις 05:00 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα.

Φωτογραφίες

Οι Ελεύθεροι κι’ Ωραίοι

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Παντρεμένων vs Ελεύθερων που διεξήχθη το Μεγάλο Σάββατο 15/04/17 στο Αθλητικό Κέντρο Πλατρών.

Φωτογραφίες

Μ.Παρασκευή – Ο Επιτάφιος Θρήνος

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την ακολουθία του Επιταφίου, Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2017, από τον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού στο Φοινί.


18/04/2017
Γρήγορη Αναζήτηση:
Εξειδικευμένη Αναζήτηση
Νέα - Ανακοινώσεις: - Ανακοινώσεις
»Ανακοίνωση – Καθαρισμός Αγροτικών δρόμων

17/05/2018

»Καθαρισμός Οικοπέδων και ανοικτών χώρων στην περιοχή Φοινιού

17/05/2018

»Καθαρισμός Οικοπέδων και άλλων ανοικτών χώρων

17/05/2018

»«Γνωρίζοντας την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου»

16/05/2018

»ΔΙΑΛΕΞΗ: «Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη»

14/05/2018

»ΔΙΑΛΕΞΗ: «Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη»

22/04/2018

»Πάσχα στο χωριό

12/04/2018

»Κλήρωση Δώρων Πασχαλινού Λαχείου (ΣΚΕ Φοινιού)

09/04/2018

»Στην UNESCO τζι’αι με βούλλαν!

07/03/2018

»Β’ γύρος προεδρικών εκλογών

04/02/2018

»Έτσι ψήφισε η κοινότητα Φοινιού Β' Γύρος

04/02/2018

»Η αγγειοπλαστική του Φοινιού στον εθνικό κατάλογο ΑΠΚ της UNESCO

02/02/2018

»Έτσι ψήφισε η κοινότητα Φοινιού

28/01/2018

»Κανονικά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία

28/01/2018

»Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα

01/01/2018

Φοινί on Facebook Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξ. Αναζήτηση  |  Ταυτότητα  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα