Phini

πίσω | τύπωσε

Το Φοινί αποχαιρετά τον ήρωα του Στέλιο (Παναγή) Περικλέους



 

Βρέθηκαν τα οστά του αγνοούμενου Στέλιου Περικλέους από το Φοινί, ο οποίος είχε σκοτωθεί στις 22 Ιουλίου στη διάρκεια μάχης με τους Τούρκους εισβολείς σε προκεχωρημένο φυλάκιο που επάνδρωναν ο ίδιος και συμπολεμιστές του στον Τράχωνα.

 

Η κηδεία του θα τελεστεί την Κυριακή 27 Αυγούστου 2017 και ώρα 11.00 π.μ. από τον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Φοινιού στο Φοινί και καλούνται όσοι τιμούν τη μνήμη του να παραστούν.

 

Της νεκρώσιμης ακολουθίας θα προστεί ο Μητροπολίτης Πάφου κ.κ. Γεώργιος. Εκ μέρους του Έντιμου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής.

 

Αντί στεφάνων παρακαλούμε όπως γίνονται εισφορές για την ανέγερση μνημείου εις μνήμη του Ήρωα μας Στέλιου (Παναγή) Περικλέους.


Ο Στέλιος γεννήθηκε στο Φοινί την πρωτοχρονιά του 1954. Ήταν το πέμπτο παιδί επταμελούς οικογένειας συγχωριανών μας και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη γενέτειρά του το Φοινί. Ως έφηβος εγκαθίσταται στη Λεμεσό με την οικογένειά του, ενώ παράλληλα ασχολείτο με τον αθλητισμό. Ο Στέλιος ξεχώριζε για τον χαρακτήρα του, την εργατικότητά του, την ευγένειά και για το ήθος του. Αποτελούσε υπόδειγμα νέου και ήταν πρόσχαρος και αγαπητός σε όλους.

 

Από μικρός πάντα μιλούσε για την Κύπρο με ζήλο και ενθουσιασμό.  Ήταν περήφανος και δεν δεχόταν λέξη για την πατρίδα του. Όπως θυμάται και μας εξιστορεί η αδελφή του Κούλα Περικλέους Παπαδοπούλου, μια μέρα που συζητούσε με τον αδελφό της για τους ήρωες του 1955 της ανέφερε. «Αν δεν ήταν αυτοί, τώρα εμείς δεν θα είμαστε ελεύθεροι».

 

Το έτος 1973, ο Στέλιος κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Μετά τη βασική του εκπαίδευση στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς, τοποθετήθηκε στον 3ο Λόχο του 211, Τάγματος Πεζικού, το οποίο είχε ζώνη ευθύνης τη νευραλγική περιοχή, Νεάπολης, Τράχωνα, Ομορφίτας και Βόρειου Πόλου.

 

Στις 20 Ιουλίου 1974, ημερομηνία έναρξης της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στον τόπο μας, ο Στέλιος μαζί με άλλους εθνοφρουρούς, επάνδρωναν φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στον Τράχωνα με τον αριθμό 1090. Τα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς στην εν λόγω περιοχή, δεχόντουσαν συνεχώς επιθέσεις από ένοπλες τουρκοκυπριακές ομάδες και τουρκικά στρατεύματα.

 

Στις 22 Ιουλίου 1974 ανακοινώθηκε εκεχειρία, και παρ’ όλη την κατάσταση εκεχειρίας, η περιοχή άρχισε ξαφνικά να βάλλεται με όλμους από τα τουρκικά στρατεύματα. Στη συνέχεια ακολούθησε για λίγο χρονικό διάστημα ηρεμία και οι βολές των όλμων σταμάτησαν. Ξαφνικά οι εισβολείς πραγματοποίησαν γενική και συντονισμένη επίθεση κατά των θέσεων της Εθνικής Φρουράς.

 

Μια μεγάλη ομάδα εισβολέων, θεάθηκε να πραγματοποιεί κυκλωτικές κινήσεις προς το φυλάκιο που επάνδρωναν ο Στέλιος και οι συμπολεμιστές του και άμεσα ενημερώθηκε ο επικεφαλής του φυλακίου. Στη συνέχεια το εγκατέλειψαν και επάνδρωσαν εκ νέου το φυλάκιο 1083 εντός του οποίου έλαβαν θέσεις μάχης και έβαλαν κατά των τούρκων εισβολέων.

 

Ωστόσο και το φυλάκιο 1083 ήταν προκεχωρημένο και παρ’ όλη την αντίσταση του Περικλέους και των συμπολεμιστών του εθνοφρουρών να αμυνθούν, αλλά και την προσπάθεια παροχής βοήθειας, από άλλα φυλάκια για την απόκρουση της επίθεσης, το φυλάκιο καταλήφθηκε με τη βοήθεια των τουρκικών αρμάτων μάχης.

 

Δεν υπάρχει μαρτυρία αν οι εθνοφρουροί έπεσαν όλοι κατά την ανταλλαγή των πυρών ή αν κάποιοι συνελήφθησαν αιχμάλωτοι και εκτελέστηκαν.

 

 

Ο Στέλιος (Παναγή) Περικλέους έκτοτε δεν έδωσε σημεία ζωής.

 

 

Εκταφή Λειψάνων

Η εκταφή των οστών του πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2015, μέσα από ομαδικό τάφο ο οποίος εντοπίστηκε σε κατεχόμενη περιοχή της Λευκωσίας στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ανθρωπολογικές εξετάσεις και εξετάσεις DNA, με βάση τις οποίες έχει διακριβωθεί η ταυτότητα των οστών που ανήκουν στον Στέλιο Περικλέους.

 

Λειτουργοί του Γραφείου του Εκπροσώπου της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας εκ μέρους της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου ενημέρωσαν την οικογένειά του Περικλέους για την ταυτοποίηση των οστών του.

 


 

Στέλιο σε περιμέναμε

 

Σε ένα όμορφο και γραφικό τοπίο του χωριού, ένα πάρκο, είναι αφιερωμένο στον μέχρι πρότινος αγνοούμενο μας Στέλιο Περικλέους. Τα εγκαίνια του πάρκου τελέστηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου 2003 από τον έντιμο Υπουργό Άμυνας κ. Κυριάκο Μαυρονικόλα.

 

Το πάρκο διαθέτει κήπο με υπέροχα λουλούδια, δέντρα και φυτά κάθε εποχής. Διαθέτει παιδική χαρά με σύγχρονο χλοοτάπητα, δύο παλιά μεγάλα Φοινιώτικα πιθάρια τα οποία χάνονται ανάμεσα στα δέντρα και κοσμούν με την παρουσία τους το πάρκο. Ο χώρος είναι περιφραγμένος με ξύλινο κάγκελο προσφέροντας ασφάλεια από τον παρακείμενο δρόμο στα μικρά παιδιά, ενώ μια πετρόκτιστη βρύση προσφέρει στους επισκέπτες του πάρκου πόσιμο δροσερό νερό του Φοινιού. Εντός του πάρκου συναντούμε μονοπάτια στρωμένα με πέτρα για περίπατο, περιοχές με λουλούδια και δέντρα και υπαίθρια καθιστικά με πολλή σκιά για το καλοκαίρι και τους ηλιόλουστους μήνες του χειμώνα.

 

 

Κοινοτικό Συμβούλιο Φοινιού

© Copyright - Φοινί  |  Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: Crucial Services Ltd

πίσω | τύπωσε