Ελληνικά English Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018
Το Φοινί
Αξιοθέατα
Πηλαβάκειο Μουσείο
Παραδοσιακές Τέχνες
Φοινιώτικα Λουκούμια
Εκκλησίες - Ξωκλήσια
Ταβέρνες - Εστιατόρια
Κέντρο Νεότητας
Σύνδεσμος Αποδήμων
Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού
Επιχειρήσεις
Νέα - Ανακοινώσεις
Ανακοινώσεις
Εκδόσεις
Δημοσιεύματα
Η Φωνή του Φοινιού
Πολυμέσα
ΡΕΤΡΟ
Ο καιρός στο Φοινί
Ευεργέτες - Δωρητές
Επικοινωνία
Phini Village YouTube Channel
Εγγραφή στην Ηλεκτρονική Λίστα
Cyprus Food and Drinks

Ύστατο χαίρε στον Ήρωα Στέλιο Περικλέους 

 

Τα οστά του μέχρι πρότινος αγνοουμένου της κοινότητας Φοινιού Στέλιου (Παναγή) Περικλέους, που ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA, κηδεύτηκαν την Κυριακή 27 Αυγούστου 2017 στο Φοινί.

 

Ο Στέλιος έπεσε μαχόμενος στις 22 Ιουλίου κατά τη διάρκεια μάχης με τους Τούρκους εισβολείς σε προκεχωρημένο φυλάκιο που επάνδρωναν ο ίδιος και συμπολεμιστές του στον Τράχωνα.

 

Γεννήθηκε στο Φοινί την πρωτοχρονιά του 1954 και ήταν το πέμπτο παιδί επταμελούς οικογένειας συγχωριανών μας. Ο Στέλιος πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Φοινί. Αποφοιτώντας από το Δημοτικό Σχολείου Φοινιού φοίτησε στο Γυμνάσιο Ομόδους μέχρι την Γ’ τάξη και στην Α’ Τεχνική Σχολή Λεμεσού. Ως έφηβος εγκαθίσταται στη Λεμεσό με την οικογένειά του, ενώ παράλληλα ασχολείτο με τον αθλητισμό. Ο Στέλιος ξεχώριζε για τον χαρακτήρα του, την εργατικότητά του, την ευγένειά και για το ήθος του. Αποτελούσε υπόδειγμα νέου και ήταν πρόσχαρος και αγαπητός σε όλους.

 

Η εκταφή των οστών του πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2015, μέσα από ομαδικό τάφο ο οποίος εντοπίστηκε σε κατεχόμενη περιοχή της Λευκωσίας. Στα οστά του διενεργήθηκαν ανθρωπολογικές εξετάσεις και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

 

Σε επικήδειο λόγο του στην κηδεία, που τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 27/08/2017 στο Φοινί, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, εκ μέρους του Έντιμου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε «Το δράμα της αναμονής και της συνεχούς αναζήτησης για την οικογένεια του Στέλιου Περικλέους κορυφώνεται σήμερα με την τελετή της νεκρώσιμης ακολουθίας των λειψάνων του ήρωα. Με βαθύτατη θλίψη αλλά και περηφάνια εκκλησία, πολιτεία, συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούμε τον Στέλιο με τον τρόπο που αρμόζει σε κάθε ήρωα που θυσιάστηκε για χάρη της ελευθερίας της πατρίδας μας, κρατώντας ζωντανή τη μνήμη των κατεχόμενων μας εδαφών και άσβεστο τον πόθο για επιστροφή». «Υποκλινόμαστε», συνέχισε «στο μεγαλείο της θυσίας όλων των ηρώων μας, οι οποίοι με το φωτεινό τους παράδειγμα αποτελούν φάρο για τις μελλοντικές γενεές, μεταλαμπαδεύοντας σε αυτές διαχρονικές αξίες και ιδανικά. Είναι χρέος μας απέναντι σε όλους τους ήρωες μας αλλά και απέναντι στους νέους μας να συνεχίσουμε με ενότητα, σύνεση και αποφασιστικότητα τον αγώνα για μια ευημερούσα, δημοκρατική και ελεύθερη Κύπρο».

 

Κώστας Καδής

Υπουργός Παιδείας & Πολιτισμού

Κούλα Περικλέους Παπαδοπούλου

Αδελφή του Ήρωα

 

Με πόνο, καημό αλλά και με λόγια συγκλονιστικά, εκ μέρους της οικογένειας του Στέλιου η αδελφή του Ήρωα Κούλα Περικλέους Παπαδοπούλου, 43 χρόνια μετά αποχαιρέτησε τον αδελφό της. «Είμαστε Στέλιο μου πολύ περήφανοι για σένα αφού έπεσες μαχόμενος για την Πατρίδα σου που πάντα θαύμαζες και αγαπούσες», τόνισε, ενώ αφιέρωσε στον αδελφό τους, ένα ποίημα για τον καημό της μητέρας τους που τους απήγγελνε καθημερινά, μέχρι τα 93 χρόνια κλαίγοντας.

 

Ύστατο χαίρε από τον Στρατηγό εν αποστρατεία Χαράλαμπο Λόττα, και Πρόεδρο του Συνδέσμου 3/211 ΤΠ 1974, ο οποίος εξήρε την θυσία του Ήρωα, 43 χρόνια μετά από το αποτρόπαιο έγκλημα της εισβολής του 1974. «Τιμούμε σήμερα τον ηρωικώς πεσόντα Στέλιο Περικλέους», τόνισε και σημείωσε ότι «αποτελεί ύψιστο πολιτειακό χρέος και οφειλή όλων μας ως πολιτών αυτής της χώρας,  απόδοση της πρέπουσας τιμής στους πεσόντες και τους αγνοουμένους της Τουρκικής εισβολής του 1974, που αγωνίστηκαν τις αποφράδες εκείνες μέρες, για την προάσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

 

Χαράλαμπος Λόττας

Στρατηγός εν αποστρατεία

Φυλακτής Ηρακλέους

Κοινοτάρχης Φοινιού

 

Στερνό αντίο από τον Κοινοτάρχη Φοινιού κ. Φυλακτή Ηρακλέους εκ μέρους της Κοινότητας. «ΣΤΕΛΙΟ, σε περιμέναμε να γυρίσεις…». «Σε καλωσορίζουμε» τόνισε, «σήμερα στο χωριό σου, που έδωσες ότι πολύτιμο είχες, τη Ζωή σου, για την Πίστη του Γένους και την Ελευθερία της Πατρίδος μας! Σε κατευοδώνουμε σήμερα στην ηρωομάνα γη του Φοινιού. Τη γη που δέχτηκε και έσφιξε στην αγκαλιά της άλλους δύο Ήρωές μας. Θα σε κρατήσει στην αγκαλιά της σφιχτά, σαν ό,τι πιο πολύτιμο της δώσαμε. Είσαι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε! Είσαι ο ΗΡΩΑΣ μας»!

 

Εκ μέρους της Πολιτείας ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής απένειμε στην οικογένεια του Ήρωα Στέλιου (Παναγή) Περικλέους το μετάλλιο τιμής και προασπιστή της Ελευθερίας της Δημοκρατίας.

 

Με την ανάγνωση μερικών στροφών από το ποίημα του συγχωριανού μας Παντελή Οικονόμου αποχαιρέτησε ο ίδιος τον Ήρωά μας Στέλιο Περικλέους. Το 2007 το ποίημα μελοποιήθηκε σε μουσική Στάθη Αθανασίου, και κυκλοφόρησε σε ψηφιακό δίσκο από τον Σύνδεσμο Αποδήμων και Φίλων Φοινιού.

 

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ φίλοι και συμπολεμιστές του Στέλιου από τον 3ο Λόχο του 211 Τάγματος Πεζικού, κατέθεσαν φρέσκα λουλούδια και όλοι μαζί έψαλαν το Εθνικό Ύμνο.

 

 

Στεφάνια κατατέθηκαν εκ μέρους:

 • Της οικογένειας του Ήρωα, από τον αδελφό του Αντρέα Περικλέους
 • Του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
 • Της Εκκλησίας από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Γεώργιο
 • Του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
 • Των κοινοβουλευτικών Κομμάτων
 • Έπαρχου Λεμεσού
 • Ένωση κοινοτήτων Λεμεσού
 • Αρχηγού Εθνικής Φρουράς
 • Αρχηγού Αστυνομίας
 • Κοινότητας Φοινιού (κ. Φυλακτής Ηρακλέους)
 • Πρώην Κοινοτάρχες και κοινοτάρχες από τις γύρω κοινότητες της περιοχής και του συμπλέγματος Ορεινών Θερέτρων
 • Οργανωμένα σύνολα Φοινιού και
 • Τέλος από φίλους και απλούς πολίτες

 

Της νεκρώσιμης ακολουθίας προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου κ.κ. Γεώργιος. Η ταφή των οστών του Στέλιου Περικλέους έγινε στο κοιμητήριο της κοινότητας Φοινιού.

 

 

Υποκλινόμενοι στο μεγαλείο της θυσίας σου

καλό σου ταξίδι Ήρωά μας Στέλιο ΠερικλέουςΣχετικά


Video

Επικήδειος λόγος στρατηγού Χαράλμπου Λόττα

Ο επικήδειος του Στρατηγού εν αποστρατεία Χαράλμπου Λόττα, (Πρόεδρο του Συνδέσμου 3/211 ΤΠ 1974) στο παλικάρι του.

Video

Αντίο από την αδελφή του Ήρωα

Εκ μέρους τη οικογένειάς του Στέλιου, αντίο αγαπημένε αδελφέ, από την αδελφή του Κούλα Περικλέους Παπαδοπούλου.

Video

Αφιέρωμα στο Στέλιο Περικλέους

Το αφιέρωμα στον Ήρωα Στέλιο Περικλέους μέχρι πρότινος αγνοούμενο της κοινότητας Φοινιού από την τηλεόραση του ΡΙΚ.

Video

Αφιέρωμα στο Στέλιο Περικλέους

Το αφιέρωμα στον Ήρωα Στέλιο Περικλέους μέχρι πρότινος αγνοούμενο της κοινότητας Φοινιού από την τηλεόραση του ANT1.

Video

Επικήδειος λόγος από τον ΥΠΠ Κώστα Καδή

Ο επικήδειος του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδής, εκ μέρους του Έντιμου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Φωτογραφίες

Κηδεία Στέλιου Περικλέους – Μέρος Β

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την κηδεία του Ήρωα, Στέλιου (Παναγή) Περικλέους, που έπεσε μαχόμενος, στις 22 Ιουλίου 1974 στη διάρκεια μάχης με τους Τούρκους εισβολείς σε προκεχωρημένο φυλάκιο που επάνδρωναν ο ίδιος και συμπολεμιστές του στον Τράχωνα.

Φωτογραφίες

Κηδεία Στέλιου Περικλέους – Μέρος Α

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την κηδεία του Ήρωα, Στέλιου (Παναγή) Περικλέους, που έπεσε μαχόμενος, στις 22 Ιουλίου 1974 στη διάρκεια μάχης με τους Τούρκους εισβολείς σε προκεχωρημένο φυλάκιο που επάνδρωναν ο ίδιος και συμπολεμιστές του στον Τράχωνα.

Φωτογραφίες

Κηδεία Στέλιου Περικλέους – Μέρος Γ

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την κηδεία του Ήρωα, Στέλιου (Παναγή) Περικλέους, που έπεσε μαχόμενος, στις 22 Ιουλίου 1974 στη διάρκεια μάχης με τους Τούρκους εισβολείς σε προκεχωρημένο φυλάκιο που επάνδρωναν ο ίδιος και συμπολεμιστές του στον Τράχωνα.


03/09/2017
Γρήγορη Αναζήτηση:
Εξειδικευμένη Αναζήτηση
Νέα - Ανακοινώσεις: - Ανακοινώσεις
»Θεατρική Παράσταση «Μουχτάρης Ποσπαστός»

14/08/2018

»«Έχω παττίσιες…»

22/07/2018

»Αιώνια η μνήμη σου αγαπημένε μας Βασίλη

21/07/2018

»Απολαύσαμε τζι’αι φέτος βραστόν καϊκανάν

11/06/2018

»Η αγγειοπλαστική του Φοινιού στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

06/06/2018

»Ανακοίνωση – Καθαρισμός Αγροτικών δρόμων

17/05/2018

»Καθαρισμός Οικοπέδων και ανοικτών χώρων στην περιοχή Φοινιού

17/05/2018

»Καθαρισμός Οικοπέδων και άλλων ανοικτών χώρων

17/05/2018

»«Γνωρίζοντας την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου»

16/05/2018

»ΔΙΑΛΕΞΗ: «Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη»

14/05/2018

»ΔΙΑΛΕΞΗ: «Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη»

22/04/2018

»Πάσχα στο χωριό

12/04/2018

»Κλήρωση Δώρων Πασχαλινού Λαχείου (ΣΚΕ Φοινιού)

09/04/2018

»Στην UNESCO τζι’αι με βούλλαν!

07/03/2018

»Β’ γύρος προεδρικών εκλογών

04/02/2018

Φοινί on Facebook Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξ. Αναζήτηση  |  Ταυτότητα  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα