Phini

πίσω | τύπωσε

Τέσσερα χρόνια μετά τη φονική έκρηξη σε δεξαμενόπλοιο στο Πέραμα

Πλήρωσαν τρεις για το θάνατο του Βασίληο Βασίλης Ηρακλέους

Βαριές ποινές φυλάκισης επέβαλε το Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά σε σχέση με τον τραγικό θάνατο που βρήκαν ο 26χρονος Βασίλης Ηρακλέους από το Φοινί και ο 60χρονος Δημήτρης Φιαμπόλης από την Ελλάδα στη δεξαμενή του πετρελαιοφόρου πλοίου «AILSA CRAIG» στις 16 Ιουλίου 2007.

 

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο με απόφασή του στις 29 Ιουνίου 2011 επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 χρόνων στον πλοίαρχο, έξι χρόνων και εννέα μηνών στον εργολάβο, που ανέλαβε επισκευαστικές εργασίες στο πλοίο και έξι χρόνων στον εργοδηγό του έργου.

 

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, η πλοιοκτήτρια εταιρεία είχε αναθέσει με σύμβαση στην εταιρεία «Ν. Παλαιούδης και Σία Ε.Π.Ε.», που εδρεύει στο Πέραμα, την εκτέλεση επισκευαστικών εργασιών στο πλοίο της, που τότε βρισκόταν στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα. Η εταιρεία προσέλαβε τον Βασίλη Ηρακλέους, με την ειδικότητα του βοηθού ελασματουργού και τον Δημήτρη Φιαμπόλη με την ειδικότητα του σωληνουργού. Ο Βασίλης, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, δεν γνώριζε τη δουλειά που του είχαν αναθέσει γιατί δεν είχε εργαστεί ξανά σε επισκευές πλοίων και κατέβαινε για πρώτη φορά σε δεξαμενή πλοίου. Δεν γνώριζε τους κινδύνους που διέτρεχε, προστίθεται στην απόφαση, αφού κανένας από τους υπευθύνους, δεν τον είχε ενημερώσει γι' αυτούς, ούτε και του έδωσε ειδικές οδηγίες για την ασφάλειά του. Γύρω στις 9.50 το πρωί της 16ης Ιουλίου 2007 στο χώρο της δεξαμενής, όπου εργάζονταν οι δύο εργάτες, εκδηλώθηκε έκρηξη εξαιτίας της συσσώρευσης εύφλεκτων αερίων και στη συνέχεια ακολούθησε πυρκαγιά στα κατάλοιπα του μαζούτ που υπήρχαν στα τοιχώματα της δεξαμενής. Οι δύο άτυχοι εργάτες εγκλωβίσθηκαν μέσα στη δεξαμενή και επήλθε ο φρικτός θάνατός τους. Ο Δημήτρης βρέθηκε απανθρακωμένος στη σκάλα ανόδου στο κατάστρωμα του πλοίου και ο Βασίλης βρέθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας στον πυθμένα της δεξαμενής, νεκρός από ασφυξία που προήλθε από δηλητηρίαση εξαιτίας της εισπνοής μονοξειδίου του άνθρακα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, ο Βασίλης παρέμεινε περισσότερο από μισή ώρα ζωντανός στον πυθμένα της δεξαμενής και φώναζε απεγνωσμένα για βοήθεια. Συνάδελφος τού Βασίλη προσπάθησε πέντε φορές να κατέβει στη δεξαμενή του πλοίου για να τον βγάλει έξω χωρίς όμως να τα καταφέρει αφού στο πλοίο, όπως διαπιστώθηκε δεν υπήρχαν ούτε πυρίμαχες ενδυμασίες ούτε και φιάλες οξυγόνου.

 

Στην απόφασή του το Δικαστήριο επισημαίνει επίσης τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στο πλοίο.

 

Ο Βασίλης Ηρακλέους είναι γιος του Φυλακτή Ηρακλέους από το Φοινί μόνιμος κάτοικος Ελλάδος, ο οποίος πριν από δύο χρόνια είχε χάσει και τον μικρότερό του γιο Μιχάλη σε τροχαίο ατύχημα. O Βασίλης είχε τελειώσει σπουδές πιάνου, καθώς και τη Σχολή Γλυπτικής - Επεξεργασία Μαρμάρου

στην Παιανία.

 

Την Κυριακή 10 Ιουλίου θα τελεστεί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Πέραμα, το ετήσιο μνημόσυνο του Βασίλη, ενώ στη συνέχεια θα γίνει τρισάγιο στο χώρο των ναυπηγείων στο Πέραμα, μπροστά από το επιβλητικό άγαλμα, που έστησε ο πατέρας του Βασίλη.

 

Για το τραγικό θύμα Βασίλη Ηρακλέους παρουσιάστηκε ο επίσης συμπατριώτης μας δικηγόρος Συμεών Χαραλάμπους με τους συνεργάτες του.

 

 

Τάσος Τσαππαρέλλας

Εφημερίδα «Χαραυγή»

 

 

 

Πατήστε εδώ για το δημιοσίευμα της Εφημερίδας «Χαραυγή»

 


 

Σχετικά άρθρα

© Copyright - Φοινί  |  Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: Crucial Services Ltd

πίσω | τύπωσε