Ευεργέτες - Δωρητές
Θεοδότου Αντώνης και Ευγενία
Ο Αντώνης Θεοδότου και η σύζυγος του, Ευγενία, τιμήθηκαν ως μεγάλοι ευεργέτες.
Ο αείμνηστος Αντώνης Θεοδότου, γιατρός, πολιτευτής και δήμαρχος γεννήθηκε στο Φοινί, το 1859 και απεβίωσε το 1928. Πατέρας του ο Θεόδοτος Χατζηπαναγιώτου. Μεγαλύτερος αδελφός του δικηγόρου και πολιτευτή, Θεοφάνη Θεοδότου. Πρώτος εξάδελφος του ιατρού, Αριστόδημου Φοινιέως και ανεψιός του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Σωφρονίου Γ΄.
Το 1887, όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετέβη στο Παρίσι για μετεκπαίδευση(1887-1889). Από το 1889, άσκησε την Ιατρική στη Λευκωσία. Διετέλεσε Πρόεδρος του Κυπριακού Συλλόγου Λευκωσίας (1891).
Επιπρόσθετα, αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Ταμιευτηρίου η Λευκωσία. Το 1912, όταν το Ταμιευτήριο η Λευκωσία μετονομάστηκε σε «Τράπεζα Κύπρου», ο Θεοδότου ορίστηκε ως ο πρώτος πρόεδρος της Τράπεζας.
Ο Αντώνης Θεοδότου συνέβαλε και στην ανάπτυξη του Αθλητισμού. Θεωρείται ως ένας από τους πρωτεργάτες του Κυπριακού Αθλητισμού. Ειδικότερα, με πρωτοβουλία τόσο του Αντώνη Θεοδότου όσο και του γιατρού Θεοφάνη Θεοδότου, ιδρύθηκε το 1894 ο Γυμναστικός Σύλλογος «Τα Παγκύπρια». Αξίζει να σημειωθεί πως το 1934, το Στάδιο που χρησιμοποιείτο από το Γυμναστικό Σύλλογο μετονομάστηκε «Στάδιο Γ.Σ.Π, Ευγενίας και Αντωνίου Θεοδότου» προς τιμή των ευεργετών του.
Σημαντική ήταν η συνεισφορά και το έργο του και στο χώρο της εκπαίδευσης. Ήταν ιδρυτικό μέλος και μεγάλος ευεργέτης του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Προς τιμή του μάλιστα μια πτέρυγα του Παγκυπρίου φέρει το όνομα του (πτέρυγα Αντωνίου Θεοδότου).
Επίσης, για μεγάλο χρονικό διάστημα διετέλεσε έφορος των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας. (1893-1906, 1911-1917, 1924-1925,1925-1926).
Το 1925, μαζί με τη σύζυγο του ανοικοδόμησε την Αστική Σχολή Αγίου Αντωνίου Λευκωσίας , η οποία εν συνεχεία ονομάστηκε «Αστική Σχολή Αντωνίου και Ευγενίας Θεοδότου.
Το επόμενο έτος, ο Θεοδότου ευεργέτησε και την γενέτειρα του, ανοικοδομώντας το Δημοτικό Σχολείο Φοινιού.
Η Ευγενία Θεοδότου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1864 και πέθανε το 1969. Ήταν κόρη του Γεωργίου Ιωαννίδη Μουμτζή και ανιψιά του στρατηγού Κωνσταντίνου Χατζϊωάννου, του μητροπολίτη Κιτίου Χρυσάνθου και του Θεμιστοκλή Θεοχαρίδη. Η Ευγενία Θεοδότου ήταν η μεγαλύτερη αδελφή της «ευεργέτιδος του Ελληνικού Ορφανοτροφείου Λευκωσίας Αθηνάς Κωνσταντίνου Διανέλλου»
Η Ευγενία Θεοδότου μαζί με τον σύζυγο της, όπως προαναφέρθηκε, ανοικοδόμησαν την Αστική Σχολή Αγίου Αντωνίου Λευκωσίας, καθώς και το Δημοτικό Σχολείο Φοινιού. Πρέπει να σημειωθεί πως η Ευγενία συνέχισε να προσφέρει οικονομική βοήθεια και στα δυο σχολεία.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή της στον Γυμναστικό Σύλλογο«Παγκύπρια». Σαφέστερα, απήλλαξε το Στάδιο της Λευκωσίας «από το τεράστιο για την εποχή χρέος του», το οποίο ανήρχετο περίπου σε 2.400 λίρες. Επιπλέον, προέβη στην παραχώρηση σημαντικού ποσού για τη «βελτίωση των αθλητικών του εγκαταστάσεων».
Το 1953, η Ευγενία Θεοδότου παραχώρησε στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ, κτηματική περιουσία περίπου 60.000 λιρών, με σκοπό την ενίσχυση του Ορφανοτροφείου Λευκωσίας. Δυο χρόνια αργότερα, το 1955, η Θεοδότου διέθεσε ολόκληρη την περιουσίας της «για την ίδρυση και συντήρηση επαγγελματικής σχολής και για άλλους φιλανθρωπικούς σκοπούς». Η περιουσία αυτή «υπολογιζόταν σε 250.000 λίρες περίπου και περιελάμβανε ακίνητα στη Λευκωσία, τα χωριά Λεύκα, Άσσια, Τύμπου, Πλάτρες και αλλού.
Χωρίς αμφιβολία, η Ευγενία Θεοδότου αποτελεί και μια εκ των ευεργετών του έθνους. Συγκεκριμένα, το 1950, παραχώρησε την κατοικία της για να στεγαστεί το ελληνικό προξενείο στη Λευκωσία
Στην Ευγενία Θεοδότου απένειμαν τις ακόλουθες τιμητικές διακρίσεις:
- Μετάλλιο αγαθοεργίας από την Εκκλησία της Κύπρου
- Παράσημο από τον Ταξιάρχη του Τάγματος Ευποιΐας. Το παράσημό αυτό για πρώτη φορά απενεμήθη από την ελληνική κυβέρνηση στην Κύπρο.
- Τιμητικό Μέλος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (Μ.Β.Ε.),
- Επίτιμο μέλος της Πνευματικής Αδελφότητας Ελληνίδων Κύπρου
Πηγές: Αριστείδης Λ. Κουδουνάρης, Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων 1800-1920, Λευκωσία 2005 Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τόμος 6
|