Ελληνικά English Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2024
Το Φοινί
Αξιοθέατα
Πηλαβάκειο Μουσείο
Παραδοσιακές Τέχνες
Φοινιώτικα Λουκούμια
Εκκλησίες - Ξωκλήσια
Ταβέρνες - Εστιατόρια
Κέντρο Νεότητας
Σύνδεσμος Αποδήμων
Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας
Επιχειρήσεις
Νέα - Ανακοινώσεις
Η Φωνή του Φοινιού
Πολυμέσα
ΡΕΤΡΟ
Ο καιρός στο Φοινί
Ευεργέτες - Δωρητές
Επικοινωνία
Phini Village YouTube Channel
Εγγραφή στην Ηλεκτρονική Λίστα

Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Φοινιού

ΣΑΦΦ 1984-2015



Σύντομο Ιστορικό

Ο Σύνδεσμος αποδήμων και φίλων Φοινιού (ΣΑΦΦ), ιδρύθηκε το 1984 με έδρα την Λευκωσία. Η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών, αλλά και με τους μόνιμους κατοίκους της κοινότητας Φοινιού, η διατήρηση και αναβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της κοινότητας, η διατήρηση και διάδοση των ηθών και εθίμων, η κοινωνική προσφορά και η προώθηση κοινωφελών έργων ανάπτυξης στο χωριό, αποτελούν τους κύριους στόχους από της ίδρυσης τού, μέχρι τις μέρες μας.

 

Πρώτος πρόεδρος του Συνδέσμου ήταν ο Μιχαλάκης Χριστοδούλου (1984-1987). Ακολούθησε ο Ανδρέας Κυριακίδης (1987-1989). Μετά για ένα χρόνο, ανέλαβε ξανά ο Μιχαλάκης Χριστοδούλου και στην συνέχεια ο Χάρης Αριστοδήμου (1990-1992). Αμέσως μετά, για δέκα χρόνια την προεδρία του Συνδέσμου, ανέλαβε η κυρία Χλόη Αλεξάνδρου (1992-2002), την οποία διαδέχθηκε ο Παντελής Οικονόμου για την περίοδο (2002-2010). Η κα΄Έλενα Χαραλάμπους ανέλαβε την προεδρία του ΣΑΦΦ για την περίοδο 2010-2015). Για την περίοδο 2015-2019 την προεδρία του Συνδέσμου ανέλαβε ο Δρ. Αντρέας Δαμιανού Ρουμπας.

Σήμερα πρόεδρος του Συνδέσμου είναι ο κ. Μαρία Θρασυβούλου Χαμπουρή.

 

Ο Σύνδεσμος από την  ίδρυσή του μέχρι τις μέρες μας του έχει προσφέρει πολλά. Πάντα σε συνεργασία με το εκάστοτε Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού, καθώς και όλους τους οργανωμένους φορείς (ΣΚΕ Φοινιού, Κέντρο Νεότητας, Σύνδεσμο γονέων, Κυνηγετικό Σύλλογο και φυσικά την ΣΠΕ Ορεινών Θέρετρων).

 

Μερικά από τα μεγάλα έργα που έχουν κατασκευαστεί είναι τα ακόλουθα:

  • Διαμόρφωση πλατείας των ηρώων του Φοινιού (Δήμου Ηροδότου-Ευστάθιου Ξενοφώντος)
  • Δημιουργία κέντρου Φροντίδας ηλικιωμένων (ΣΚΕ)
  • Πλακόστρωση της αυλής της εκκλησίας
  • Δημιουργία του πάρκου Στέλιου Περικλέους (αγνοούμενου 1974)
  • Κατασκευή μόνιμης εξέδρας εκδηλώσεων, στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου.
  • Αναπαλαίωση του γεφυριού του Πισκόπου (περιοχή Βίνες)
  • Κάθε καλοκαίρι, ο Σύνδεσμος οργανώνει την ετήσια χοροεσπερίδα του. Η χοροεσπερίδα αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός της χρονιάς, αφού καταφέρνει να φέρει στο χωριό Φοινιώτες, απ’ όλη την Κύπρο ακόμα και από το εξωτερικό. Η χοροεσπερίδα επίσης, αποτελεί την κύρια πηγή οικονομικής στήριξης του Συνδέσμου.

Παλαιότερα οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις, διαρκούσαν 3-4 μέρες και ονομάζονταν «Φοινιώτικο πανηγύρι». Γι’ αυτό, πέρα από την χοροεσπερίδα γίνονταν πολιτιστικές εκδηλώσεις–αναπαραστάσεις, για να προβληθεί η αγγειοπλαστική, η κατασκευή καρεκλών και η παρασκευή λουκουμιών. Τέχνες που ανθούσαν και ανθούν στο χωριό.

 

Σε αυτό το πανηγύρι ζωντάνευαν μνήμες και έθιμα, που συγκινούσαν μικρούς και μεγάλους. Την τελευταία δεκαετία η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού και τα Κοινοτικά Συμβούλια των ορεινών θέρετρων Λεμεσού, οργανώνουν τον Πολιτιστικο Μήνα, που γίνεται τον Ιούλιο. Όλες οι εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου, που γίνονταν στο Φοινιώτικο Πανηγύρι, έχουν μεταφερθεί στον Πολιτιστικό Μήνα Ορεινών Θερέτρων Λεμεσού. Πέρα από την ετήσια χοροεσπερίδα, ο Σύνδεσμος οργανώνει επίσης Χριστουγεννιάτικους και καρναβαλλίστικους χορούς.

 

Ο ΣΑΦΦ όταν πρωτοϊδρύθηκε, άρχισε την έκδοση εφημερίδας με την ονομασία «Φοινιώτικα Νέα», με ειδήσεις άμεσα συνδεδεμένες με το Φοινί, με άρθρα, σχόλια, φωτογραφίες, ανακοινώσεις και διαφημίσεις.

 

 


 

 

 

To 2014 ο ΣΑΦΦ γιόρτασε τα τριαντάχρονα του Συνδέσμου Αποδήμων & Φίλων Φοινιού και όλοι μας έχουμε ευχηθεί να τα εκατοστίσει. Είναι ένα σύνδεσμος που είχε όραμα έθεσε στόχους και συγκρότησε ομάδα, μεταξύ των μελών του για την υλοποίησή τους.

 

Κύριοι στόχοι του συνδέσμου μας από της ίδρυσης τού, μέχρι τις μέρες μας, η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών του (Φοινιώτες και Φίλοι της κοινότητας Φοινιού), αλλά και με τους μόνιμους κατοίκους της κοινότητας μας. Η διατήρηση και αναβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της κοινότητας, και ιδιαίτερα τις παραδοσιακές τέχνες του Φοινιού (Αγγειοπλαστικής και καρεκλοποιείας), η διατήρηση και διάδοση των ηθών και εθίμων, η κοινωνική προσφορά και η προώθηση κοινωφελών έργων ανάπτυξης στο χωριό.

 

Όραμα μας «η ευημερία του τόπου μας και των ανθρώπων του». Τριάντα χρόνια από την Ίδρυση του ο σύνδεσμός μας προσέφερε και προσφέρει πάρα πολλά. Ο ΣΑΦΦ συνεργαζόμενος με το εκάστοτε Κοινοτικό Συμβούλιο, προώθησε και συνέβαλε σε έργα υποδομής και ανάπτυξης στο Φοινί, ενώ σε συνεργασία και με άλλα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας Φοινιού, διοργάνωσε ένα πλήθος πολιτιστικών, κοινωνικών και φιλανθρωπικών εκδηλώσεων.

 

 


 

Την Τρίτη 16 Αυγούστου 2022 πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση και η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου είναι η εξής:

 

 

Πρόεδρος

Μαρία Θρασυβούλου Χαμπουρή

Αντιπρόεδρος

Ειρένα Χατζηβασιλείου

Γραμματέας

Παναγιώτης Κύρου

Ταμίας

Ιωάννης Σωτηρίου

 

 

Μέλη

Αντρέας Μιχαήλ

Αντώνης Βαφέας

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

Μάριος Παπαφυλακτού

Ξένια Λάμπρου

 

Γρήγορη Αναζήτηση:
Εξειδικευμένη Αναζήτηση
Αξιοθέατα

Μνημείο Ηρώων

Θέση Θέας

Ξενάγηση στο χωριό

Η μαγεία της φύσης στους Σταλακτίτες του Φοινιού

Καταρράκτης της Χαντάρας

Εκκλησίες - Ξωκλήσια

Τίμιος Σταυρός

Παρεκκλήσι της Αγίας Άννας

Ταβέρνες - Εστιατόρια
Παραδοσιακός καφενές «Η ΠΑΣΤΡΑ»

Ταβέρνα Φοινί ή αλλιώς PHINI Tavern

Φοινί on Facebook Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξ. Αναζήτηση  |  Ταυτότητα  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα