Ελληνικά English Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022
Το Φοινί
Αξιοθέατα
Πηλαβάκειο Μουσείο
Παραδοσιακές Τέχνες
Φοινιώτικα Λουκούμια
Εκκλησίες - Ξωκλήσια
Ταβέρνες - Εστιατόρια
Κέντρο Νεότητας
Σύνδεσμος Αποδήμων
Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας
Επιχειρήσεις
Νέα - Ανακοινώσεις
Ανακοινώσεις
Εκδόσεις
Δημοσιεύματα
Η Φωνή του Φοινιού
Πολυμέσα
ΡΕΤΡΟ
Ο καιρός στο Φοινί
Ευεργέτες - Δωρητές
Επικοινωνία
Phini Village YouTube Channel
Εγγραφή στην Ηλεκτρονική Λίστα

Ανάρπαστος ο Φοινιώτικος Ππαλουζές 

Ανακοίνωση ΣΑΦΦ

Με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αποδήμων και Φίλων Φοινιού σε συνεργασία με το Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερία Φοινιού, το Υφυπουργείου Τουρισμού, το Γραφείο Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και του Ιδρύματος Λυσσαρίδη, Φοινιώτες ντόπιοι και απόδημοι κατέβηκαν την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 το πρωί, στους χώρους του Ιδρύματος Λυσσαρίδη στους Αγίους Ομολογητές, μεταφέροντας στους παρευρισκόμενους ένα μικρό δείγμα από τα  πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα της ορεινής υπαίθρου μας. Αυτό της παρασκευής «Ππαλουζέ» (μουσταλευριά) και «Σουτζιούκκου» έθιμα και παραδόσεις που σβήνουν χρόνο με το χρόνο και στον τόπο μας.

 

Η όλη εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Σάββα Περδίου, με τη στήριξη του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Κώστα Χαμπιαούρη.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσής είχαν την ευκαιρία αρκετοί Χωραϊτες (απόδημοι Φοινιώτες) να συνευρεθούν στη Λευκωσία, ν’ ανταλλάξουν ευχές, να απολαύσουν ζεστό Ππαλουζέ συνοδεία κυπριακού καφέ του «Λαϊκού», Φοινιώτικα Λουκούμια και άλλα φοινιώτικα παραδοσιακά εδέσματα.

 

Στους εσωτερικούς χώρους του «Ιδρύματος Λυσσαρίδη» οι αγγειοπλάστες μας Γιώτα Αριστείδου και Παντελής Οικονόμου παρουσίασαν τα διακοσμητικά χειροποίητα πήλινα αγγεία τους, χαρακτηριστικά δείγματα της Φοινιώτικης παραδοσιακής αγγειοπλαστικής τεχνοτροπίας. Δίπλα ακριβώς η Κωνσταντίνα Αχιλλέως παρουσίασε τις Φοινιώτικες χειροποίητες τόνενες καρέκλες μαζί με άλλες δικές της χειροτεχνίες. Tο ζεύγος Μιχάλη και Ουρανίας Πίσσουρου διέθετε τα παραδοσιακά Φοινιώτικα λουκούμια γνωστά σε όλη την Κύπρο και τέλος ο Θεόδωρος Ηλία διέθετε Φοινιώτικο κράσι και ζιβανία.

 

 

Η πρόεδρος του ΣΑΦΦ, κ. Μαρία Θρασυβούλου στο σύντομο χαιρετισμό της κάλεσε τους Φοινιώτες, ντόπιους και απόδημους σε ενότητα, με την ευχή αφήνοντας πίσω μας την πανδημία να μπορούμε να οργανώνουμε πιο συχνά εκδηλώσεις προβάλλοντας το Φοινί και τους ανθρώπους του. Τη εκδήλωση χαιρέτισαν και οι καλεσμένοι μας κ.κ. Σάββας Περδίος, (Υφ Τουρισμού) και Κώστας Χαμπιαούρης κ. (Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων), καθώς και ο κοινοτάρχης κ. Φυλακτής Ηρακλέους.

 

Οι καλεσμένοι μας κ.κ Σ. Περδίος και Κ. Χαμπιαούρης, διαβεβαίωσαν τους παρευρισκόμενους ότι θα είναι δίπλα στους Φοινιώτες και να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των γραφών τους αφού σύντομα υλοποιούνται αρκετά σχέδια χρηματοδότησης και κάλεσε τους Φοινιώτες να εκμεταλλευτούν τα νέα προγράμματα.

 

 

Δεύτερη Χαρζιά Ππάλουζε

Σε «Βιωματικό Εργαστήρι» εξελίχθηκε η δεύτερη χαρτζιά ππάλουζε με τους κ.κ. Σ. Περδίο και Κ. Χαμπιαούρη να βοηθούν στην επί-τόπου παρασκευή του. Συγκεκριμένα αφού έβαλαν το μουστάρι (μούστος σταφυλίου) στο χαρτζί, πρόσθεσαν τα μυρωδικά (κιούλι + βασιλικό), ετοίμασαν και το αλεύρι, βοήθησαν και στο ανακάτωμα του ππάλουζε.

 

Ο ΣΑΦΦ εκφράζει τις ολόθερμές του ευχαριστίες στους κ.κ. Σάββα Περδίο (Υφυπουργό Τουρισμού), Κώστα Χαμπιαούρη (Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων), Στο Ίδρυμα «Λυσσαρίδη» για τη φιλοξενία, το «Λαϊκόν Καφεκοπτείον» για την προσφορά του κυπριακού καφέ, την Ουρανία Πίσσουρου για τα Φοινιώτικα Λουκούμια, την κ. Μάρθα Οικονόμου για τα σπιτικά εδέσματα και το Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας Φοινιού και ιδιαίτερα τον πρόεδρό κ. Αλέκο Σπανό.

 

Ευχαριστούμε επίσης την ομάδα των κυριών η οποία ανάλαβε εθελοντικά και έβαλε όλη την μαεστρία της, στην παρασκευή του ππαλουζέ. Ιδιαίτερες ευχαριστίες για την πολύτιμη βοήθεια τους εκφράζουμε προς τις κυρίες

  • Μαρία Μούζουρου
  • Γιώτα Αριστείδου και
  • Σούλα Σπανού

Τέλος ευχαριστούμε και όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας και αγκαλιάσατε με αγάπη την εκδήλωσή του ΣΑΦΦ.

 

 

Διοργανωτής

Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Φοινιού

 

Υποστηρικτές

 

 

 

 

 

Γ. ΝεοφύτουΣχετικά


Φωτογραφίες

Φοινιώτικος Ππαλουζές

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση του ΣΑΦΦ όπου αρκετοί Φοινιώτες, ντόπιοι και απόδημοι απολαύσαν ζεστό Ππαλουζέ στη Λευκωσία.


05/12/2021
Γρήγορη Αναζήτηση:
Εξειδικευμένη Αναζήτηση
Νέα - Ανακοινώσεις: - Ανακοινώσεις
»Πάσχα στο Φοινί

27/04/2022

»Συγκινητική η ανταπόκριση στο κάλεσμα στης εκκλησιαστικής επιτροπής

23/03/2022

»Αντικατάσταση τριών εικονοστασίων

07/01/2022

»Ανακοίνωση ΣΑΦΦ - Φοινιώτικος Ππάλουζες

06/12/2021

»Ανάρπαστος ο Φοινιώτικος Ππαλουζές

05/12/2021

»«Πορεία Αγάπης»

01/10/2021

»Παγκύπριος Έρανος: Πορεία Μοτοσικλετιστών

19/09/2021

»Μουσική Βραδιά - Κλήρωση Δώρων (Α/Α 15/2021)

17/08/2021

»«Χοροεσπερίδα / Μουσική Βραδιά 2021»

17/08/2021

»Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

13/08/2021

»Ομαλά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία

30/05/2021

»Έτσι ψήφισε η κοινότητα Φοινιού

30/05/2021

»ΚΣΦ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

22/03/2021

»ΚΣΦ: Ανακοίνωση

22/03/2021

»RAPID TESTING: Καλά τα νέα από το Φοινί

02/03/2021

Φοινί on Facebook Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξ. Αναζήτηση  |  Ταυτότητα  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα