Ελληνικά English Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024
Το Φοινί
Αξιοθέατα
Ξενάγηση
Θέση Θέας
Φυσικό Περιβάλλον
Μονοπάτι της Φύσης
Καταρράκτης της Χαντάρας
Μνημείο Ηρώων
Αρχιεπίσκοπος Σωφρόνιος
Πάρκο Στέλιου Περικλέους
Μεσαιωνικά Γεφύρια
Η βρύση της «Πελλομαρούς»
Σταλακτίτες
Πηλαβάκειο Μουσείο
Παραδοσιακές Τέχνες
Φοινιώτικα Λουκούμια
Εκκλησίες - Ξωκλήσια
Ταβέρνες - Εστιατόρια
Κέντρο Νεότητας
Σύνδεσμος Αποδήμων
Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας
Επιχειρήσεις
Νέα - Ανακοινώσεις
Η Φωνή του Φοινιού
Πολυμέσα
ΡΕΤΡΟ
Ο καιρός στο Φοινί
Ευεργέτες - Δωρητές
Επικοινωνία
Phini Village YouTube Channel
Εγγραφή στην Ηλεκτρονική Λίστα

Αξιοθέατα


Ξενάγηση στο χωριό

Κατεβαίνοντας από τις καταπράσινες βουνοκορφές του Τροόδους, αντικρίζεις ένα πανέμορφο χωριό κτισμένο μέσα στο πράσινο, περικυκλωμένο από δέντρα και βουνά. Είναι το φημισμένο Φοινί.

Θέση Θέας

Λίγο πριν την είσοδο στο χωριό στη «Θέση Θέας»…, ο επισκέπτης μπορεί σαν από μπαλκόνι, να αγναντέψει το γραφικό χωριό καθώς και την κοιλάδα του ποταμού Διαρίζου από το Φοινί μέχρι την Πάφο.

Φυσικό Περιβάλλον

Στο γραφικό Φοινί, η φύση χάρισε απλόχερα τα ομορφότερα χρώματα και αρώματα της. Άγρια βλάστηση σε συνδυασμό με καλλιεργήσιμες εκτάσεις κυρίως οπωροφόρων δέντρων συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο.

Φοινί - Ιερά μονή Τροοδιτίσσης (Μονοπάτι της φύσης)

Με αφετηρία από την Περιοχή του Μακρή (ανηφόρα), από το Φονί το μονοπάτι περνά μέσας από πυκνό δάσος και ακολουθεί πορεία αριστερά του Ποταμού Διαρίζου που έχει μόνιμα τρεχούμενο νερό.

Καταρράκτης της Χαντάρας

Ο καταρράκτης του Φοινιού, βρίσκεται στην περιοχή Χαντάρα. Χωρίς αμφιβολία,  ο καταρράκτης, ένα εξαίσιο δημιούργημα της φύσης, μαγεύει και εντυπωσιάζει τον κάθε επισκέπτη.

Μνημείο Ηρώων

Μπορεί να αλυσόδεσαν τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, μα η ψυχή τους δεν αιχμαλωτίστηκε. Μπορεί να βασάνισαν και να φυλάκισαν τα σώματά τους μα το πόθο τους για ελευθερία δεν κατόρθωσαν να τον φυλακίσουν.

Αρχιεπίσκοπος Σωφρόνιος

Ο Σωφρόνιος γεννήθηκε στο Φοινί στις 27/04/1825. Γονείς του ήταν ο Παναγιώτης Αντωνίου από το Φοινί και η Χριστίνα Μιχαήλ από τον Πρόδρομο.

Πάρκο Στέλιου Περικλέους

Όμορφη πινελιά πρασίνου στο γραφικό τοπίο του χωριού χαρίζει ο κήπος του Κοινοτικού Συμβουλίου το Πάρκο Στέλιου Περικλέους Υπέροχα λουλούδια, δέντρα και φυτά υπάρχουν στο πάρκο κάθε εποχή. Η ωραιότερη περίοδος είναι βέβαια την  Άνοιξη.

Μεσαιωνικά Γεφύρια

Αν και η χρονολόγησή των γεφυριών της περιοχής της κοινότητας Φοινιού   είναι δύσκολη δεν είναι όμως απίθανο να έχουν κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα. Λεπτομέρειες για το «Γεφύρι του Πισκόπου», το «Γεφύρι της Ελιάς» και το «Γεφύρι του Τζιελεφού».

Η βρύση της «Πελλομαρούς»

Κατηφορίζοντας στο δρόμο για το Φοινί συναντούμε τη βρύση της Πελλομαρούς η οποία σε ξεδιψά με το ολόδροσο νερό της. Η βρύση πήρε το όνομα της τα παλιά χρόνια από την κάτοικο που βρισκόταν δίπλα από τη βρύση και ήταν τρελή. Κατά την παράδοση όποιος πιει νερό από τη βρύση θα μείνει για πάντα στο χωριό.

Η μαγεία της φύσης στους Σταλακτίτες του Φοινιού

Ένα μαγευτικό θέαμα από Σταλακτίτες δημιούργημα της φύσης, στις όχθες τους ποταμού Διαρίζου στην περιοχή «Ρέξιμο» στο Φοινί.

Γρήγορη Αναζήτηση:
Εξειδικευμένη Αναζήτηση
Εκκλησίες - Ξωκλήσια
Παρεκκλήσι Άγιος Γεώργιος

Εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας

Παρεκκλήσι της Αγίας Άννας

Τίμιος Σταυρός

Άγιοι Ανάργυροι

Παραδοσιακές Τέχνες
Κατασκευή παραδοσιακής «Βούρκας του Βοσκού»

Φοινιώτικες Καρέκλες

Η αγγειοπλαστική τέχνη στην Κοινότητα

Ταβέρνες - Εστιατόρια
Οικογενειακό εστιατόριο «ΝΕΡΑΪΔΑ»

Παραδοσιακός καφενές «Η ΠΑΣΤΡΑ»

Φοινί on Facebook Πάνω  |  Πίσω  |  Εξ. Αναζήτηση  |  Ταυτότητα  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα