Ελληνικά English Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024
Το Φοινί
Αξιοθέατα
Πηλαβάκειο Μουσείο
Παραδοσιακές Τέχνες
Αγγειοπλαστική
Καρέκλες
Βούρκα
Φοινιώτικα Λουκούμια
Εκκλησίες - Ξωκλήσια
Ταβέρνες - Εστιατόρια
Κέντρο Νεότητας
Σύνδεσμος Αποδήμων
Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας
Επιχειρήσεις
Νέα - Ανακοινώσεις
Η Φωνή του Φοινιού
Πολυμέσα
ΡΕΤΡΟ
Ο καιρός στο Φοινί
Ευεργέτες - Δωρητές
Επικοινωνία
Phini Village YouTube Channel
Εγγραφή στην Ηλεκτρονική Λίστα

Φοινιώτικες Καρέκλες



Κωνσταντίνα + Τόμας

 

Στο Φοινί κατασκευάζονται οι περίφημες ξύλινες καρέκλες. Η καρεκλοποιία ήταν δύσκολη δουλειά γι’ αυτό τον λόγο σήμερα μία και μόνο συγχωριανή μας μαζί με τον σύντροφό της ασχολείται με την επιδιόρθωση και την κατασκευή τους. Η Φοινιώτισσα Κωνσταντίνα Αχιλλέως και ο Τόμας συνεχίζουν την παράδοση και κρατάνε αυτή την παραδοσιακή τέχνη ζωντανή στο Φοινί.

 

Παραδοσιακά οι τεχνίτες γυρίζουν το δάσος με την άδεια του Τμήματος Δασών, για να διαλέξουν τα ξύλα από «αντρουκλιά» και «λατζιά», τα οποία πρώτα έπρεπε να καψαλιστούν (τουλάχιστο παλαιότερα), να αφεθούν για αρκετούς μήνες για να στεγνώσουν καλά και μετά να τα χρησιμοποιήσουν. Για την κατασκευή τους οι τεχνίτες δεν χρησιμοποιούσαν κανένα μηχάνημα ή γόμα παρά μόνο κλασσικά εργαλεία χειρός όπως ένα σκεπάρνι, μια αρίδα και τα δύο τους χέρια. Το αποτέλεσμα όμως ήταν χειροποίητες ξύλινες καρέκλες που άντεχαν ένα αιώνα.

 

Οι Κωνσταντίνα και Τόμας διατηρούν σήμερα εργαστήρι στο χωριό. Τα τελευταία χρόνια έχουν μελετήσει και καταγράψει όλα τα στάδια κατασκευής της Φοινιώτικης καρέκλας συγκεντρώνοντας αρκετό υλικό καθώς και παραδοσιακά εργαλεία για το σκοπό αυτό. Στα άμεσα σχέδια τους είναι η εκτύπωση της μελέτης του σε βιβλίο για τους νεότερους.

 

 

Σε αυτή τους την πορεία η συλλογικότητα χειροτεχνίας «Dio dio Collective», μελετώντας τη Φοινιώτικη χειροποίητη παραδοσιακή καρέκλα που κινδυνεύει να χαθεί όπως πολλά άλλα παραδοσιακά αντικείμενα στον τόπο μας διοργάνωσαν έκθεση με θέμα «Φύλα τες τσαέρες σου ν΄σσεις τες μισές» στο Πολιτιστικό Κέντρο Φοινιού. Η έκθεση σκοπό είχε ν’ αναδείξει, και να επανεκτιμήσει την Φοινιώτικη χειροποίητη παραδοσιακή τσαέρα και τις διαχρονικές της αξίες (Αξίες πολύτιμες για τη σύγχρονη κοινωνία: πολιτιστικέ, οικολογικέ, κοινωνική βιωσιμότητα).

 

Σε συνεργασία με το Υφυπουργείου Τουρισμού, η συλλογικότητα χειροτεχνίας «Dio dio Collective» προσφέρουν εργαστήρια τέχνης (για μικρά και μεγάλα παιδιά), χαρακτικής και καρεκλοποιίας. Περισσότερες πληροφορίες για τα εργαστήρια στο Instagram και Facebook.

 

Η συλλογικότητα χειροτεχνίας «Dio dio Collective» με τους Κωνσταντίνα και Τόμας συνεχίζουν την παράδοση καρεκλοποιίας στο Φοινί.

 

 

Μια παράδοση που η οικογένεια Χαραλάμπους κράτησε ζωντανή μέχρι τις μέρες μας, από το Χαράλαμπο Χαραλάμπους ο οποίος διατηρούσε εργαστήρι κατασκευής Φοινιώτικης καρέκλας στο Φοινί και στην Λακατάμεια, μέχρι που νικήθηκε από την επάρατη νόσο τον Μάιο του 2009.

 

Σήμερα τα αδέλφια του Χαράλαμπου χρησιμοποιούν βιομηχανικό ξύλο από οξιά και αφού τύχει της κατάλληλης επεξεργασίας ετοιμάζονται οι φοινιώτικες καρέκλες εφάμιλλης ποιότητας πιο εύκολα και γρήγορα μειώνοντας παράλληλα και το κόστος παραγωγής. Χρησιμοποιείται μόνο μία ελαφριά χρωματική απόχρωση με την μορφή συντηρητικού για το ξύλο το οποίο μπορεί να παραμείνει φυσικό και… με την κατάλληλη συντήρηση, οι καρέκλες να αντέχουν για παρά πολλά χρόνια.

 

Χαράλαμπος Χαραλάμπους - Αιώνια και άσβεστη να παραμείνει η μνήμη σου
Γρήγορη Αναζήτηση:
Εξειδικευμένη Αναζήτηση
Παραδοσιακές Τέχνες
Κατασκευή παραδοσιακής «Βούρκας του Βοσκού»

Φοινιώτικες Καρέκλες

Η αγγειοπλαστική τέχνη στην Κοινότητα

Αξιοθέατα
Φοινί - Ιερά μονή Τροοδιτίσσης (Μονοπάτι της φύσης)

Ξενάγηση στο χωριό

Πάρκο Στέλιου Περικλέους

Μνημείο Ηρώων

Η βρύση της «Πελλομαρούς»

Εκκλησίες - Ξωκλήσια

Εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας

Τίμιος Σταυρός

Ταβέρνες - Εστιατόρια
Ταβέρνα Φοινί ή αλλιώς PHINI Tavern

Κέντρο Νεότητας Φοινιού (Κ.Ν.Φ.)

Φοινί on Facebook Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξ. Αναζήτηση  |  Ταυτότητα  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα