Φυσικό Περιβάλλον
Στο γραφικό Φοινί, η φύση χάρισε απλόχερα τα ομορφότερα χρώματα και αρώματα της. Άγρια βλάστηση σε συνδυασμό με καλλιεργήσιμες εκτάσεις κυρίως οπωροφόρων δέντρων συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο.
Το Φοινί βρίσκεται στην αγκαλιά των ψηλών βουνοκορφών του Τροόδους. Πολλά ρυάκια αρχίζουν το ταξίδι τους από τις ψηλές βουνοκορφές και καταλήγουν στην καρδιά του χωριού. Το χωριό είναι τοποθετημένο στις πηγές του Διαρίζου, που η μια πηγάζει από το Φοινί και η άλλη από τα Καμινάρια. Η ονομασία «Διαρίζος», σύμφωνα με την παράδοση, προέρχεται από τις δυο ρίζες ή αλλιώς πηγές του ποταμού.
Η άγρια βλάστηση του Φοινιού περιλαμβάνει πλούσια χλωρίδα και χαρακτηριστικά είδη της κυπριακής πανίδας. Στις περιοχές με άγρια βλάστηση, κυρίως στη στενή κοιλάδα του παραπόταμου Διαρίζου, κυριαρχούν τα πεύκα, οι λεύκες, τα πλατάνια, τα κέδρα και μια μεγάλη ποικιλία από εποχιακά είδη λουλουδιών, όπως οι τριανταφυλλιές.
Στο Φοινί ευδοκιμούν μηλιές, αχλαδιές, δαμασκηνιές, κερασιές, καρυδιές, ροδακινιές, φορμοζιές, κυδωνιές, συκιές και αμυγδαλιές. Οι κάτοικοι του Φοινιού τείνουν να εγκαταλήψουν την καλλιέργεια των αμπελιών. Ο κοινοτάρχης σημειώνει πως η ενασχόληση με την αμπελοκαλλιέργεια τερματίζεται «λόγω της μη βιώσιμης παραλαβής σταφυλιών από τα εργοστάσια και της μη επαρκούς επιχορήγησής τους».
Στο πράσινο είναι πνιγμένα το «Γεφύρι του Πισκόπου» και ο «Καταρράκτης της Χαντάρας». Στην τοποθεσία «Γεφύρι του Π ισκόπου», διαπερνά ο ποταμός Διαρίζος που πηγάζει από το Φοινί και καταλήγει στο φράγμα του Κούρη.
Πινελιές πρασίνου στο γραφικό τοπίο του χωριού χαρίζουν και οι χώροι πρασίνου της κοινότητας, όπως το Πάρκο Στέλιου Περικλέους, ο κήπος του Δημοτικού Σχολείου, στη θέση θέας στην είσοδο του χωριού και στο κέντρο του κυκλικού κόμβου δίπλα από το Πάρκο Στέλιου Περικλέους.
Επίσης και κατά μήκος του παρακαμπτηρίου δρόμου που οδηγεί προς τον Άγιο Δημήτριο με Κέδρα, Καρυδιές, Αροδάφνες, Λεύκες, Τριανταφυλλιές, Λακές, Αντρουκλιές και μερσυνιές.
|