Ελληνικά English Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024
Το Φοινί
Αξιοθέατα
Πηλαβάκειο Μουσείο
Παραδοσιακές Τέχνες
Φοινιώτικα Λουκούμια
Εκκλησίες - Ξωκλήσια
Ταβέρνες - Εστιατόρια
Κέντρο Νεότητας
Σύνδεσμος Αποδήμων
Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας
Επιχειρήσεις
Νέα - Ανακοινώσεις
Ανακοινώσεις
Εκδόσεις
Δημοσιεύματα
Η Φωνή του Φοινιού
Πολυμέσα
ΡΕΤΡΟ
Ο καιρός στο Φοινί
Ευεργέτες - Δωρητές
Επικοινωνία
Phini Village YouTube Channel
Εγγραφή στην Ηλεκτρονική Λίστα

Βουνό τα προβλήματα στο ορεινό Φοινί 

Αδιέξοδο στο γραφικό χωριό της επαρχίας Λεμεσού, καθώς ο κοινοτάρχης και τέσσερα μέλη του Συμβουλίου είναι σε διαρκή κόντρα. Καταγγέλλει η μια πλευρά την άλλη, με επιστολές σε αρμόδιους φορείς, με τον Νίκο Νουρή να καλείται να λύσει τον γρίφο. Και οι δύο «αντιμαχόμενες» πλευρές αναγνωρίζουν ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα λειτουργίας της κοινότητας

 

 

 

Για διάφορους λόγους, από το 2017 μέχρι και σήμερα, υπήρξαν συνολικά 19 διαφορετικές παραιτήσεις μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου

 

Σε… διοικητικό αδιέξοδο βρίσκεται το Φοινί, με τον κοινοτάρχη και τέσσερα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου να βρίσκονται σε συνεχή κόντρα. Όπως καταγγέλλουν και οι δύο «αντιμαχόμενες» πλευρές, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα λειτουργίας της κοινότητας, με τη μια πλευρά να επιρρίπτει ευθύνες στην άλλη. Τελικώς, αυτός που «πληρώνει» τη ζημιά είναι η πανέμορφη ορεινή κοινότητα της Λεμεσού, η οποία ουσιαστικά δεν έχει τοπική αυτοδιοίκηση, αφού το Κοινοτικό Συμβούλιο δεν συνεδριάζει και άρα δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις. 

 

Ο νυν κοινοτάρχης Φοινιού Φυλακτής Ηρακλέους εξελέγη το 2016, ενώ προηγουμένως διετέλεσε και αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου. Με το που ανέλαβε τα ηνία, κατήγγειλε τον τέως κοινοτάρχη και την υπάλληλο του Κοινοτικού Συμβουλίου για σειρά από οικονομικές ατασθαλίες που φέρονται να λάμβαναν χώρα. Μάλιστα, μετά από τις καταγγελίες, καταχωρίσθηκε υπόθεση σε βάρος του κοινοτάρχη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή. Σχετικά με την υπάλληλο, εκκρεμεί διαδικασία ενώπιον της δικαιοσύνης. 

 

Παραιτήθηκαν 19

Όμως, τα προβλήματα στο Κοινοτικό Συμβούλιο Φοινιού δεν σταμάτησαν ποτέ. Για διάφορους λόγους, από το 2017 μέχρι και σήμερα, υπήρξαν συνολικά 19 διαφορετικές παραιτήσεις μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου, με τους πλείστους εξ αυτών να αποδίδουν την παραίτησή τους στη μη δυνατότητα συνεργασίας και συνεννόησης με τον κοινοτάρχη του χωριού, στον οποίο καταλογίζουν και αυταρχική συμπεριφορά. Είναι ενδεικτικό ότι έχουν αλλάξει όλα τα μέλη του Συμβουλίου, τουλάχιστον από μία φορά, ενώ έχουν παραιτηθεί ακόμα και μέλη που προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο με τον κοινοτάρχη. Ο ίδιος απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς και αποδίδει τις παραιτήσεις σε εκβιασμούς, που είχαν ως απώτερο στόχο τη δυσλειτουργία του Κοινοτικού Συμβουλίου. 

 

Σήμερα, όπως ισχυρίζεται ο κοινοτάρχης, τέσσερα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου δεν προσέρχονται επανειλημμένα στις συνεδρίες, τις οποίες συγκαλεί. Κι αυτό, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, γίνεται εσκεμμένα, έτσι ώστε να μην προχωρήσουν κάποια ζητήματα, για τα οποία πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Πρόκειται για θέματα που αφορούν την υπάλληλο του Κοινοτικού Συμβουλίου, καθώς και για καταγγελίες του κοινοτάρχη κατά συγκεκριμένων κατοίκων, οι οποίοι -σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζει ο τελευταίος- φέρονται να σχετίζονται οικογενειακώς με τα μέλη του Συμβουλίου. Από την άλλη πλευρά, τα τέσσερα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου καταγγέλλουν ότι ο κοινοτάρχης επιμένει αυταρχικά σε συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων, ενώ συχνά οι συνεδρίες ορίζονται σε ώρες κατά τις οποίες, λόγω εργασίας, δεν μπορούν να παρευρεθούν.

 

Καταγγέλλει ο ένας τον άλλον

Η πλευρά των τεσσάρων έχει αποστείλει σειρά επιστολών -τις οποίες κατέχει ο «Π»- στον έπαρχο Λεμεσού, στον υπουργό Εσωτερικών και στον γενικό ελεγκτή, όπου καταγγέλλουν για παρατυπίες τον κοινοτάρχη και τον αντιπροέδρο της κοινότητας. Καταλογίζουν στους δυο προαναφερθέντες ότι εκδίδουν επιταγές για λογαριασμό του Κοινοτικού Συμβουλίου, χωρίς να υπάρχει προηγούμενη έγκριση του Συμβουλίου. Καταγγέλλουν, επίσης, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και αλλοίωση των πρακτικών του Συμβουλίου. Επίσης, υποστηρίζουν ότι προχωρούν έργα στην κοινότητα χωρίς προσφορές, δίνοντας τις απαιτούμενες εργασίες σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Ο κύριος Ηρακλέους απαντά ότι πρόκειται για αναγκαία έργα που πρέπει να γίνουν, για την προστασία της κοινότητας από τις φωτιές, ενώ αν υπάρχει πρόβλημα είναι έτοιμος να καταβάλει από την τσέπη του το ποσό που δαπανήθηκε πίσω στα ταμεία του Συμβουλίου. Επιπλέον, και ο ίδιος και τα άλλα δύο μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου απέστειλαν και αυτοί επιστολές (τις κατέχει κι αυτές ο «Π») στον έπαρχο Λεμεσού, στον υπουργό Εσωτερικών και στον γενικό ελεγκτή. 

 

Ο προϋπολογισμός

Το τελευταίο επεισόδιο στην κόντρα των δύο πλευρών διαδραματίστηκε στη διαδικασία για έγκριση του προϋπολογισμού της κοινότητας. Ο κοινοτάρχης, επικαλούμενος μια πρόνοια της νομοθεσίας αλλά και οδηγία από την Ένωση Κοινοτήτων, δεν δίνει αντίγραφό του προς έγκριση προϋπολογισμού στα υπόλοιπα μέλη. Με τη δικαιολογία ότι δεν επιτρέπεται να δοθεί στη δημοσιότητα ο προϋπολογισμός πριν από την έγκριση. Καλεί δε τα υπόλοιπα μέλη, αν και εφόσον επιθυμούν, να μεταβούν στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου και να μελετήσουν επί τόπου για όσο χρόνο θέλουν τον προϋπολογισμό. Η στάση αυτή του κοινοτάρχη, όπως ήταν λογικό, έφερε την επιπλέον αγανάκτηση των τεσσάρων, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από τη συνεδρία χωρίς να πάρουν θέση. Ως εκ τούτου, μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός για το 2022, γεγονός που θα επιφέρει προβλήματα στο χωριό το επόμενο διάστημα, αν δεν επιλυθεί με κάποιο τρόπο η διαμάχη. 

 

Σπαζοκεφαλιά για Νουρή

Τον γόρδιο δεσμό καλείται να λύσει το Υπουργείο Εσωτερικών και η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού. Ο υπουργός Εσωτερικών έχει ήδη διορίσει δύο μέλη στο Κοινοτικό Συμβούλιο, αφού δεν υπήρχε ενδιαφέρον από άλλους υποψήφιους. Δυστυχώς, φαίνεται ότι στη «βεντέτα» των αντιμαχόμενων μερών έχουν… παρεισφρήσει και προσωπικές διαφορές, οι οποίες καθιστούν την προσπάθεια συμφιλίωσης ακόμη πιο δύσκολη. Όμως, κρίνεται αναγκαίο να βρεθεί άμεσα συμβιβαστική λύση, έτσι ώστε να καταφέρει η κοινότητα να προχωρήσει μπροστά με συναίνεση, μακριά από αντεγκλήσεις και διαφωνίες.

 

Του Γιάννη Πάζουρου

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»


03/01/2022
Γρήγορη Αναζήτηση:
Εξειδικευμένη Αναζήτηση
Νέα - Ανακοινώσεις: - Δημοσιεύματα
»Ο Αϊ-Βασίλης με τον Ριρίκκο

04/01/2024

»Ο Αϊ-Βασίλης με τον Ριρίκκο

04/01/2024

»Tον καταρτισμό Εθνικής Στρατηγικής για την Τρίτη Ηλικία ανακοίνωσε η υφυπουργός Πρόνοιας

01/10/2023

»Με βούλα Δικαστηρίου η παύση του κοινοτάρχη

19/07/2023

»Τα στερεότυπα τα έχουν σπάσει ήδη οι γυναίκες που κατείχαν το ίδιο αξίωμα πριν από εμένα

09/07/2023

»Τα στερεότυπα τα έχουν σπάσει ήδη οι γυναίκες που κατείχαν το ίδιο αξίωμα πριν από εμένα

09/07/2023

»Προτού πέσει στο τζάμι το χρώμα του ηλιοβασιλέματος

26/10/2022

»«Πορεία Αγάπης – Περπατώ για την 3η ηλικία»

25/09/2022

»Η αγγειοπλαστική του Φοινιού από τα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα

14/08/2022

»Η αγγειοπλαστική του Φοινιού από τα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα

14/08/2022

»ΠΟΛΙΤΗΣ: Βουνό τα προβλήματα στο ορεινό Φοινί

03/01/2022

»Βουνό τα προβλήματα στο ορεινό Φοινί

03/01/2022

»Στόχος η ευημερία των κατοίκων ορεινής

05/09/2021

»Ο 19χρονος Εφραίμ ο τσιαττιστής…

23/05/2021

»Αφιέρωμα στους ήρωες το Φοινιού

23/05/2021

Φοινί on Facebook Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξ. Αναζήτηση  |  Ταυτότητα  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα