Ελληνικά English Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022
Το Φοινί
Αξιοθέατα
Πηλαβάκειο Μουσείο
Παραδοσιακές Τέχνες
Φοινιώτικα Λουκούμια
Εκκλησίες - Ξωκλήσια
Ταβέρνες - Εστιατόρια
Κέντρο Νεότητας
Σύνδεσμος Αποδήμων
Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας
Επιχειρήσεις
Νέα - Ανακοινώσεις
Ανακοινώσεις
Εκδόσεις
Δημοσιεύματα
Η Φωνή του Φοινιού
Πολυμέσα
ΡΕΤΡΟ
Ο καιρός στο Φοινί
Ευεργέτες - Δωρητές
Επικοινωνία
Phini Village YouTube Channel
Εγγραφή στην Ηλεκτρονική Λίστα

Πάσχα στο Φοινί 

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Βδομάδας κορυφώνονται οι ετοιμασίες για το Πάσχα. Ακόμη και σήμερα οι νοικοκυραίοι στο Φοινί φροντίζουν να καθαρίσουν τα σπίτια τους, να ασπρίσουν τους τοίχους και κάθε στενό να είναι πεντακάθαρο.

 

 

Τη μεγάλη Βδομάδα κάθε γειτονιά, στο Φοινί πλημμυρίζει με κάθε λογής αρώματα της άνοιξης, με τα λουλούδια, και τι παραδοσιακές ετοιμασία για το Πάσχα. Σε κάθε γειτονιά είναι έντονες οι μυρωδιές από τα φρεσκοψημένα ψωμιά, τα αρκατένα και τις παραδοσιακές Φοινιώτικες σπιτικές «φλαούνες» στους ξυλόφουρνους.

 

 

Τη Μεγάλη Παρασκευή, μετά το πέρας της λειτουργίας του μεσημεριού, ψάλλεται από εθελοντές ο Επιτάφιος Θρήνος της Παναγίας. Το βράδυ η περιφορά του Επιταφίου κατά τη Μεγάλη Παρασκευή στο Φοινί, γίνεται μέσα σ’ ένα κατανυκτικό κλίμα, διαμέσου των δρόμων και των πλακόστρωτων στενών της κοινότητας.

 

 

Σε κάθε σταυροδρόμι οι νοικοκυρές βγαίνουν με καπνιστήρια και μερρέχες, καπνίζοντας και ραίνοντας τον Επιτάφιο, τον ιερέα, τη συνοδεία του και το πλήθος των πιστών, που ακολουθεί την περιφορά του επιταφίου καθ’ όλη τη διαδρομή.

 

 

Κατά τη διάρκεια του πρωινού του Μεγάλου Σάββατου, πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο ποδοσφαίρου στις εγκαταστάσεις του κατασκηνωτικού χώρου της ΔΕΟΚ, ο ποδοσφαιρικός αγώνας Παντρεμένων και Ελεύθερων. Η πλειοψηφία των παντρεμένων δεν κατέβηκε στο γήπεδο και τους βάλαμε απουσία μαζί με κόκκινη κάρτα. Οι παντρεμένοι μοιράστηκαν στις δύο ομάδες μεταξύ των ελεύθερων. Το σκορ στη λήξη του αγώνα ήταν ισόπαλο (4-4) μεταξύ των δύο ομάδων και το τελικό σκορ κρίθηκε επάξια στα πέναλτι με 5-4 και ολική ανατροπή για την μικτή ομάδα των παντρεμένων και ελεύθερων.

 

 

Για την «ΛΑΜΠΡΑΤΖΙΑ» του Μεγάλου Σαββάτου οι προετοιμασίες είναι έντονες. Νέοι Φοινιώτες και παιδιά απόδημων Φοινιωτών, φροντίζουν να μαζέψουν τα ξύλα, έτσι ώστε η φωτιά να διαρκέσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής του Πάσχα.

 

 

Η καμπάνα του Τιμίου Σταυρού Φοινιού σήμανε και φέτος νωρίς το πρωί, στις 03.00 π.μ. ανήμερα του Πάσχα καλώντας όλους Φοινιώτες, να μεταβούν στην εκκλησία για την ακολουθία της Αναστάσεως.

 

 

Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, οι νέοι του χωριού μαζεύτηκαν και φέτος στο προαύλιο του Πολιτιστικού Κέντρου Φοινιού, για τα παραδοσιακά πασχαλινά παιχνίδια. Νέοι και νέες συγχωριανοί, απόδημοι και φίλοι είχαν την ευκαιρία να παίξουν, να χαρούν, να διασκεδάσουν και ν’ ανταλλάξουν ευχές αγάπης. Ακολούθησε μουσική βραδιά και τόμπολα από τους νέους του Κέντρου Νεότητας Φοινιού στην κεντρική πλατεία του χωριού.

 

 

Τη Δευτέρα του Πάσχα, Φοινιώτες, απόδημοι και φίλοι του Φοινιού, αντάλλαξαν ευχές στον περιβάλλοντα χώρο, στο εξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων για τον καθιερωμένο εορτασμό της Δευτέρας της Λαμπρής.

 

 

O Όμιλος Γυναικών Φοινιού σε συνεργασία με το Κέντρο Νεότητας Φοινιού μετά το πέρας του εκκλησιασμού προσέφεραν σε όλους παρευρισκόμενους φλαούνα και κόκκινα αυγά. Απόδημοι και φίλοι του Φοινιού είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές, παρέα με ζιβανία, κρασί Φοινιώτικες φλαούνες και να τσουγκρίσουν κόκκινα αυγά.

 

 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

 

 

Υ.Γ.

Μετά από δύο χρόνια και εν μέσω πανδημίας λόγω κορωνοϊού γιορτάσαμε το Πάσχα στο χωριό μας Φοινιώτες, Απόδημοι και Φίλοι του Φοινιού.

 

Γιάννης Νεοφύτου


27/04/2022
Γρήγορη Αναζήτηση:
Εξειδικευμένη Αναζήτηση
Νέα - Ανακοινώσεις: - Ανακοινώσεις
»Πάσχα στο Φοινί

27/04/2022

»Συγκινητική η ανταπόκριση στο κάλεσμα στης εκκλησιαστικής επιτροπής

23/03/2022

»Αντικατάσταση τριών εικονοστασίων

07/01/2022

»Ανακοίνωση ΣΑΦΦ - Φοινιώτικος Ππάλουζες

06/12/2021

»Ανάρπαστος ο Φοινιώτικος Ππαλουζές

05/12/2021

»«Πορεία Αγάπης»

01/10/2021

»Παγκύπριος Έρανος: Πορεία Μοτοσικλετιστών

19/09/2021

»Μουσική Βραδιά - Κλήρωση Δώρων (Α/Α 15/2021)

17/08/2021

»«Χοροεσπερίδα / Μουσική Βραδιά 2021»

17/08/2021

»Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

13/08/2021

»Ομαλά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία

30/05/2021

»Έτσι ψήφισε η κοινότητα Φοινιού

30/05/2021

»ΚΣΦ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

22/03/2021

»ΚΣΦ: Ανακοίνωση

22/03/2021

»RAPID TESTING: Καλά τα νέα από το Φοινί

02/03/2021

Φοινί on Facebook Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξ. Αναζήτηση  |  Ταυτότητα  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα