Ελληνικά English Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024
Το Φοινί
Αξιοθέατα
Πηλαβάκειο Μουσείο
Παραδοσιακές Τέχνες
Φοινιώτικα Λουκούμια
Εκκλησίες - Ξωκλήσια
Ταβέρνες - Εστιατόρια
Κέντρο Νεότητας
Σύνδεσμος Αποδήμων
Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας
Επιχειρήσεις
Νέα - Ανακοινώσεις
Ανακοινώσεις
Εκδόσεις
Δημοσιεύματα
Η Φωνή του Φοινιού
Πολυμέσα
ΡΕΤΡΟ
Ο καιρός στο Φοινί
Ευεργέτες - Δωρητές
Επικοινωνία
Phini Village YouTube Channel
Εγγραφή στην Ηλεκτρονική Λίστα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΦΟΙΝΙΟΥ

3η «Παγκύπρια Πορεία Αγάπης» 2023

#walk4elders, #run4elders #bike4elders 

 

Τιμώντας την επέτειο της «Διεθνούς Ημέρας Ηλικιωμένων», το Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας Φοινιού διοργάνωσε «Πορεία Αγάπης», την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023, από το προαύλιο της «Περιφερειακής Στέγης Ηλικιωμένων και Αναπήρων Φοινιού», προς το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων στο Φοινί.

 

Οι πεζοπόροι, Φοινιώτες, ντόπιοι και απόδημοι, εθελοντές και φίλοι μας από όλη την Κύπρο, συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στο προαύλιο της Στέγης Ηλικιωμένων. Την πολιτεία εκπροσώπησε επάξια η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Μαριλένα Ευαγγέλου η οποία ηγήθηκε της «Πορείας Αγάπης» καθ’ όλη τη διαδρομή, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες λόγω της έντονης βροχόπτωσης από το μέσο της διαδρομής μέχρι τον τερματισμό. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής ένωσης Πρεσβυτέρων, μας τίμησε με την παρουσία της, η πρόεδρος, κ. Αν Χέρμανς. Πάντα δίπλα μας και ο κ. Αντώνης Δημητριάδης, πρόεδρος της Οργάνωσης Πρεσβυτέρων Πολιτών Κύπρου (ΟΠΡΕΠΟ). Παρών στην «Πορεία Αγάπης» και ο κ. Σταύρος Τσαγγαρίδης αντιπρόεδρος της Επαρχιακής οργάνωσης πρεσβυτέρων Λεμεσού.

 

Η δράση τελούσε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής ένωσης Πρεσβυτέρων κ. Αν Χέρμανς, της υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Μαριλένας Ευαγγέλου και της Αστυνομίας Κύπρου.

 

Οι παρευρισκόμενοι αφού έκαναν την εισφορά τους στο Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας Φοινιού παρέλαβαν τα απαραίτητα αξεσουάρ (φανελάκια, καπέλα και φωσφορούχα γιλέκα), για τον πρωινό τους περίπατο.

 

Η εκκίνηση της «Πορείας Αγάπης» δόθηκε στις 10:00 π.μ., με τους πεζοπόρους να κατευθύνονται προς το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων. Η διαδρομή προς το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων είναι σχετικά εύκολη. Μέχρι το πρώτο χιλιόμετρο της διαδρομής οι πεζοπόροι χωρίστηκαν σιγά σιγά σε ομάδες. Δεν έλειψαν τα πηγαδάκια και τα πειράγματα μεταξύ των πεζοπόρων, με αναφορές στους πιο γρήγορους και τους πιο αργούς συνοδοιπόρους τους. Πολλοί ήταν εκείνοι που με το κινητό ανά χείρας κατέγραφαν βήμα-βήμα την πεζοπορία τους καθ’ όλη τη διαδρομή.

 

Στο δεύτερο μισό της διαδρομής άνοιξαν οι ουρανοί με έντονη βροχόπτωση η οποία συνεχίστηκε μέχρι τον τερματισμό των πεζοπόρων. Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες η υφυπουργός κ. Μαριλένα Ευαγγέλου συνέχισε ακάθεκτη να ηγείται της «Πορείας Αγάπης» μέχρι τον τερματισμό, μαζί με όλους τους συνοδοιπόρους της σαν να μην συνέβαινε τίποτα. Αγαπητή υφ. Κ. Μ. Ευαγγέλου σας απευθύνουμε ένα μεγάλο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» και ένα τεράστιο «RESPECT» εκ βαθέων εκ μέρους των ηλικιωμένων μας και όλων εμάς που πορευτήκαμε μαζί σας.

 

Περιπολικό του Αστυνομικού Τμήματος Πλατρών, καθώς και ασθενοφόρο συνόδευσαν τους πεζοπόρους καθ’ όλη τη διαδρομή προς τους Αγ. Αναργύρους. Στο μέσο της διαδρομής, στην περιοχή «Βούρνες», Εθελοντές διέθεταν μπουκαλάκια νερού και χυμούς στους πεζοπόρους.

 

Κατά την άφιξη όλων πεζοπόρων στο μοναστήρι των Αγίων Ανάργυρων ο μουσικός Χρίστος Αλεξάνδρου με την κιθάρα του και την θυγατέρα του Ιόλη στο φλάουτο μας υποδέχθηκαν μελωδικά σε ελληνικούς παραδοσιακούς ρυθμούς. Στη συνέχεια τελέστηκε παράκληση εντός τους μοναστηριού υπέρ των Αγίων Αναργύρων. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους κ.κ. Μαριλένα Ευαγγέλου, Αν Χέρμανς, Αντώνη Δημητριάδη, Σταύρο Τσαγγαρίδη και Αλέκο Σπανό. Την παρουσίαση έκανε η φιλόλογος Ιωάννα Παπαδοπούλου.

 

Μαριλένα Ευαγγέλου - υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας
Αν Χέρμανς - ESU

Αντώνης Δημητριάδης - ΟΠΡΕΠΟ

Στάυρος Τσαγγαρίδησ - Επ. Λεμεσού

Αλέκος Σπανός - ΣΚΕ ΦΟΙΝΙΟΥ

 

Χαιρετισμοί

Στο χαιρετισμό της η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Μαριλένα Ευαγγέλου ευχαρίστησε τους διοργανωτές και όλους τους συμμετέχοντες και ειδικότερα τους πεζοπόρους που έδωσαν το παρών τους στην «Πορεία Αγάπης» αψηφώντας την έντονη βροχόπτωση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε επέτειο της Διεθνούς Ημέρας Ηλικιωμένων καθώς και στη διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για τους Πρεσβύτερους. Σημείωσε ότι θα πρέπει να φροντίσουμε την Τρίτη ηλικία έτσι ώστε οι ηλικιωμένοι μας να είναι ενεργοί, παραγωγικοί και να συμμετέχουν στη κοινωνία των πολιτών με διάφορα προγράμματα και δράσεις όπως συμμετοχή τους σε προγράμματα δια βίου μάθησης κλπ. Καταλήγοντας η υφυπουργός τόνισε ότι «Το υφυπουργείο δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια μέχρι να καταρτιστεί η Εθνική Στρατηγική», εξαγγέλλοντας από το Φοινί της κυβέρνηση του ΠτΚΔ κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για «Τον καταρτισμό Εθνικής Στρατηγικής για την Τρίτη Ηλικία και Εθνικού Σχεδίου Δράσης»

 

Η κ. Αν Χέρμανς, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ένωσης Πρεσβυτέρων, φανερά συγκινημένη μας στο δικό της σύντομο χαιρετισμό εξήρε τη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Πρεσβυτέρων και αναφέρθηκε στους τρεις άξονες του ESU. (α) την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προκαλούνται από δημογραφικές αλλαγές. (β) την ανάδειξη των πολύτιμων ρόλων που κατέχουν οι πρεσβύτεροι στην κοινωνία μας και (γ) την ενθάρρυνση όλων ν’ αγκαλιάσουν και να αποδεχθούν μια κοινωνία η οποία χαρακτηρίζεται από μακροζωία.

 

Ο κ. Αντώνης Δημητριάδης, πρόεδρος της Οργάνωσης Πρεσβυτέρων Πολιτών Κύπρου (ΟΠΡΕΠΟ) στο δικό του σύντομο χαιρετισμό αναφέρθηκε στις πέντε βασικές αρχές που θα πρέπει να διαφυλάξουμε τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Ηλικιωμένων για ανεξαρτησία, ενεργό συμμετοχή, εκπλήρωση προσωπικών στόχων, φροντίδα και αξιοπρέπεια. Καταλήγοντας «Στόχος μας είναι η συνεργασία με άλλους φορείς για την ανάγκη διορισμού Επιτρόπου 3ης Ηλικίας, με στόχο την ανάδειξη και επίλυση προβλημάτων ηλικιωμένων μας διασφαλίζοντας την αξιοπρεπή διαβίωση τους».

 

Ο κ. Σταύρος Τσαγγαρίδης, αντιπρόεδρος της Επαρχιακής οργάνωσης πρεσβυτέρων Λεμεσού στο δικό του σύντομο χαιρετισμό σημείωσε ότι δεν πρέπει να ωθούμε τα άτομα της τρίτης ηλικίας στο κοινωνικό αποκλεισμό, αλλά να φροντίσουμε στην συμπερίληψη τους στο ενεργό κοινωνικό και παραγωγικό σύνολο με διάφορες Δράσεις προγράμματα.

 

Χαιρετίζοντας τους συμμετέχοντες στην «3η Πορεία Αγάπης», ο κ. Αλέκος Σπάνος, πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινοτικής Ευημερίας Φοινιού, χαιρέτισε άπαντες για την παρουσία τους στην εκδήλωση και ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές για τη αφιλοκερδή προσφορά τους στο ΣΚΕ Φοινιού και την πολύτιμη βοήθεια τους για την επιτυχία της όλης εκδήλωσης.

 

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου από το κεντρικό δελτίου ειδήσεων του ΡΙΚ1 «Ειδήσεις στις Οκτώ»

 

Οι μουσικοί μας Χρίστος Αλεξάνδρου με την κιθάρα του η θυγατέρα του Ιόλη στο φλάουτο μας κράτησαν συντροφιά με τα τραγούδια τους μέχρι το πέρας της εκδήλωσης. Οι πιο τολμηροί και κεφάτοι μάλιστα το έριξαν στο χορό, με τους μουσικούς και τους θαμώνες της εκδήλωσης όλοι μαζί να σιγοτραγουδούν τα τραγούδια τους σε παραδοσιακούς ελληνικούς ρυθμούς.

 

Χρίστος Αλεξάνδρου και Ιόλη Αλεξάνδρου

 

Ακολούθως προσφέρθηκε πρόγευμα προς όλους τους παρευρισκόμενους που περιλάμβανε πλούσιο μπουφέ με αλμυρά, γλυκά, σπιτικά σάντουιτς, παραδοσιακή ζιβανία, χυμούς νερό, και κυπριακό καφεδάκι, το οποίο μας πρόσφεραν εθελόντριες συγχωριανές μας.

 

 

Τον ουρανίσκο μας απογείωσε ο «βραστός ππαλουζές» (μουσταλευριά) που επιμελώς ετοίμασαν οι εθελόντριες μαστόρισσες του ππαλουζέ Μαρία Μούζουρου και η πρεσβυτέρα Γιώτα Αριστείδου.

 

Οι συμμετέχοντες, αφού απολαύσαν το πρωινό και τον καφέ τους, αντάλλαξαν ευχές και πήραν το δρόμο της επιστροφής. Μερικοί επέλεξαν να επιστρέψουν οδικώς, ωστόσο ήταν αρκετοί εκείνοι που προτίμησαν να επιστρέψουν με τα πόδια.

 

Η όλη διοργάνωση αποτελεί μια προσπάθεια αφύπνισης και ευαισθητοποίησης του κοινού προς τα άτομα 3ης ηλικίας και των ατόμων με αναπηρίες, όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα στις ορεινές μας περιοχές όπου η προσβασιμότητα και οι συνθήκες διαβίωσης είναι δύσκολες.

 

Με την ευχή για τα επόμενα χρόνια όλο και περισσότεροι εθελοντές να αγκαλιάσουν το θεσμό και να συμμετέχουν στην «Πορεία Αγάπης» τιμώντας τους ηλικιωμένους μας και τις ευάλωτες ομάδες της ευρύτερης περιοχής των κοινοτήτων των ορεινών μας θέρετρων και Νότιας Μαραθάσας, μέσα από τα υφιστάμενα και μελλοντικά προγράμματα του «Συμβουλίου Κοινοτικής Ευημερίας Φοινιού».

 

Αφιερωμένη στην 3η ηλικία, η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Η «Διεθνής Ημέρα Ηλικιωμένων» υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, τιμώντας τους ηλικιωμένους μας, επισημαίνοντας παράλληλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

 

Όλα τα καθαρά έσοδα της εκδήλωσης μέσα από εισφορές θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση και στήριξη της «Περιφερειακής Στέγης Ηλικιωμένων και Αναπήρων Φοινιού».

 

 

Διοργανωτές:

  • Ο.ΠΡΕ.ΠΟ
  • Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας

Η δράση τελούσε υπό την αιγίδα των:

  • European Seniors Union
  • Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Μαριλένα Ευαγγέλου
  • Αστυνομία Κύπρου 

Χορηγός Επικοινωνίας:

  • Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ)

 

Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας Φοινιού

#walk4elders, #run4elders #bike4elders

 

 

Γ. ΝεοφύτουΣχετικά


 

Φωτογραφίες

Πορεία Αγάπης Μέρος Β’

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την «3η Πορεία Αγάπης» στο Φοινί την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023.

Φωτογραφίες

Πορεία Αγάπης Μέρος Α’

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την «3η Πορεία Αγάπης» στο Φοινί την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023.


04/10/2023
Γρήγορη Αναζήτηση:
Εξειδικευμένη Αναζήτηση
Νέα - Ανακοινώσεις: - Ανακοινώσεις
»«Οι Παντρεμένοι κι’ αν έχουν Ψυχή»

04/05/2024

»Εγκαίνια Σταθμού Ανταπόκρισης Πολιτικής Άμυνας Φοινιού

29/04/2024

»Οι Φοινιώτες τίμησαν τις Εθνικές Επετείους

26/04/2024

»Εκλογές 9ης Ιούνιου

17/04/2024

»Νέο Διοικητικό Συμβούλιο ΚΝΦ

12/04/2024

»ΚΣΦ - Έντυπο εισηγήσεων και παραπόνων

26/02/2024

»Βοηθήστε μας να γίνουμε καλύτεροι

26/02/2024

»Επίσκεψη υπ. Αλέξη Βαφεάδη στο Φοινί

16/02/2024

»ΚΝΦ: Αναβολή Εκλογικής Συνέλευσης

31/01/2024

»Ανάρπαστος ο φοινιώτικος ππαλουζές

08/11/2023

»3η «Παγκύπρια Πορεία Αγάπης» 2023

04/10/2023

»Παγκύπρια πρωτιά για το «ππούλλιν» του Φοινιού

01/09/2023

»«Τίνος είναι το μωρό»

19/08/2023

»Αιωνία να παραμείνει η μνήμη σου αγαπημένε μας Βασίλη

18/08/2023

»«Αυγουστιάκο Καλοκαιρινό πάρτι»

17/08/2023

Φοινί on Facebook Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξ. Αναζήτηση  |  Ταυτότητα  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα